Παρασκευή, 15 Σεπτέμβριος 2017

Δημήτρη Θεέ πάρε την ΠΑΕ...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφο)

Ένα σύνθημα που είχε ακουστεί στις αρχές της δεκαετίας του '90, είναι πιθανό να ηχήσει και πάλι από τα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού. Έστω και εάν αυτή τη φορά δεν έχει "μέσα" τον Πατριάρχη της παναθηναϊκής οικογένειας, Παύλο Γιαννακόπουλο, αλλά τον γιό του, Δημήτρη.

Είναι αλήθεια ότι το σύνθημα "Παύλο Θεέ, πάρε την ΠΑΕ" ήταν περισσότερο έκφραση κριτικής στην πολιτική της οικογένειας Βαρδινογιάννη, παρά προσδοκία, αφού όταν πρωτοακούστηκε δεν υπήρχε καν ενδεχόμενο πώλησης της ΠΑΕ.

Επί της ουσίας "στηρίχθηκε" στην σφικτή οικονομική πολιτική των Βαρδινογιάννηδων κόντρα στα δισεκατομμύρια (δραχμές) που ξόδευε ο Παύλος για να κάνει τον Παναθηναϊκό κυρίαρχο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Παρά τα όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί, η δική μου πληροφόρηση λέει ότι όντως υπήρξε ΜΙΑ φορά που η ΠΑΕ έφτασε μια ανάσα ν' αλλάξει χέρια. Τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας.

Τότε υπήρξαν πολλές επαφές, με ενδιάμεσο τον Τάκη Μπαλτάκο. Έγιναν παζάρια και από τα 40 εκατ. ευρώ τα βρήκαν κάπου στα 30 εκατ. ευρώ. Υπήρξαν ακόμη και συζητήσεις για τον τρόπο καταβολής και τα βρήκαν να γίνει σε βάθος εξαμήνου. Τέθηκε και το θέμα της Παιανίας και υπήρξε συμφωνία για ενοικίαση - με χαμηλό αντίτιμο - για μια 20ετια. Ωστόσο πριν δώσουν τα χέρια και πέσουν οι υπογραφές επικράτησε μια άλλη "άποψη" και το deal πήγε περίπατο.

Τώρα ποιος έφταιγε και ποιος δεν έφταιγε, προφανώς το ξέρουν αυτοί που μιλούσαν. Η ουσία είναι ότι τότε ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μια ανάσα από την αλλαγή μεγαλομετόχου.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και το 2008. Θα μπορούσε εάν η οικογένεια Βαρδινογιάννη επιθυμούσε να φύγει από την ΠΑΕ, αλλά επέλεξε να μείνει ως εγγυήτρια και μεγαλομέτοχος τα χρόνια της πολυμετοχικότητας και φυσικά της χρονιάς που ακολούθησε μέχρι την παράδοση των μετοχών στη Συμμαχία του Αλαφούζου.

Όλα αυτά φυσικά είναι ιστορία, με αρκετές πτυχές "άγνωστες" ακόμη και σήμερα.

Πάμε στο σήμερα...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έθεσε ένα όραμα. Ιδανικό από πολλές απόψεις. Λυτρωτικό για το παρόν, μαγευτικό για το μέλλον.

Η διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου κατάφερε να βάλει τον πήχη τόσο μα τόσο χαμηλά και το μόνο που απομένει είναι να καθαρίσει όσα χρέη παρέλαβε (με τη θέλησή της) και φυσικά δημιούργησε και να παραδώσει την ΠΑΕ "καθαρή".

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θέλει να εφαρμόσει αυτά που ονειρεύτηκε πριν από λίγα χρόνια ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Να κάνει έναν Παναθηναϊκό πανίσχυρο και αυτάρκη.

Να δημιουργήσει ένα πολυμετοχικό σχήμα, με πολλούς ισχυρούς Παναθηναϊκούς. Ο Ανδρέας είχε μιλήσει για παρουσία όλων των επιφανών Παναθηναϊκών (λέγοντας πολύ εύστοχα ότι ενωμένοι θα είναι πιο ισχυροί από τον Αμπράμοβιτς), ο Δημήτρης το αποκαλεί PAO Foundation.

Να δημιουργήσει μια Παναθηναϊκή Πολιτεία στο ΟΑΚΑ. Ο Ανδρέας το είχε ψάξει, ακόμη και για την προοπτική δημιουργίας ενός νέου γηπέδου, δίπλα στο κεντρικό του ΟΑΚΑ. Ο Δημήτρης θέλει να μεταμορφώσει το νυν ποδοσφαιρικό γήπεδο.

ExedraI

Κοινό όραμα η παρουσία όλου του Παναθηναϊκού (ΠΑΕ, ΚΑΕ, Ερασιτέχνη) στον ίδιο χώρο. Μια κοιτίδα παναθηναϊκής έμπνευσης και δημιουργίας.

Βασικός στόχος ήταν και είναι η στήριξη του κόσμου. Ο Ανδρέας είχε μιλήσει για 100.000 μέλη, ο Δημήτρης είμαι βέβαιος ότι θα θέσει έναν εξίσου μεγάλο στόχο. Άλλωστε χωρίς τον κόσμο τους οι ομάδες δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει πολλές δυσκολίες, πολλούς εχθρούς, εντός και εκτός της Παναθηναϊκής οικογένειας. Το είδαμε σε όλες τις εκφάνσεις τα χρόνια που το πάλεψε ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Όμως αξίζει η προσπάθεια.

Αξίζει για όσους το οραματίστηκαν, για όσους συνεχίζουν να οραματίζονται έναν πραγματικά μεγάλο Παναθηναϊκό.

ΥΓ. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος στην μοναδική μεγάλη συνέντευξη που είχε δώσει σε αθλητική εφημερίδα (Eξέδρα των Σπορ) είχε μιλήσει για το όραμα των 100.000 μελών. Φυσικά αυτό ειπώθηκε σε μια άλλη εποχή. Τότε που η κρίση δεν είχε κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική οικονομία - κοινωνία.

Τότε που οκτώ άνθρωποι είχαν μπει μπροστάρηδες, βάζοντας τεράστια ποσά. Ο Βγενόπουλος με 20 εκατ. ευρώ, ο Πατέρας, ο Γιαννακόπουλος και ο Ζολώτας με 10 εκατ. ευρώ (έκαστος), ο Δάβαρης με 3,5 εκατ. ευρώ και οι Πολέμης, Νίκας και Ξυλάς με 3 εκατ. ευρώ (έκαστος).

Τότε όντως εάν είχαν βγει προς πώληση οι μετοχές του Παναθηναϊκού (περίπου 17 εκατ. ευρώ), που δεν διατέθηκαν - υπήρχε πλαφόν αγοράς 10.000 ευρώ-  είναι πιθανό η "πράσινη" ΠΑΕ να γινόταν η πρώτη ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία, που οι μέτοχοί της θα ξεπερνούσαν τις... 100.000! Τότε όντως υπήρχε τεράστιος ενθουσιασμός, αλλά και η παρουσία ανθρώπων που "μάτωσαν" πρώτα οι ίδιοι, προτού ζητήσουν την συνδρομή του κόσμου.

Tότε τα 170 ευρώ ήταν "ευκολάκι" για την πλειοψηφία των φίλων του "τριφυλλιού"...

 

exedra bgeno

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Join us on Facebook
Follow us on Twitter