Τετάρτη, 30 Αύγουστος 2017

Εάν μιλούσε ο Αλαφούζος...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφο)

Διαβάζοντας την ανακοίνωση της Θύρας 13 εντυπωσιάστηκα από τον... επίλογο. Διότι οι εκπρόσωποι του μεγαλύτερου οργανωμένου συνδέσμου του Παναθηναϊκού κάλεσαν τον Γιάννη Αλαφούζο να μιλήσει...

Και το ερώτημα που τίθεται (εύλογα) είναι "και τι να πει;"

"Μετά τα όσα έχουν συμβεί, πρόεδρε-διαχειριστή, οφείλεις να μιλήσεις ανοιχτά στον κόσμο, όπως άλλωστε έχεις δεσμευτεί, να δώσεις τα πραγματικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ και να κάνεις ξεκάθαρες τις πρόθεσεις σου για το άμεσο μέλλον του Συλλόγου . Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα..... όσοι αγαπάνε πραγματικά το Σύλλογο, οφείλουν να βγουν μπροστά και να βοηθήσουν τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΑΣ να ανασάνει", ανέφεραν στο χαρακτηριστικό απόσπασμα, μετά φυσικά από μία σειρά αιχμηρές αναφορές στα όσα έχουν συμβεί τελευταία.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και... χρόνια ο Παναθηναϊκός λειτουργεί αλλοπρόσαλλα. Προφανώς αυτή η "στρατηγική" είναι του Αλαφούζου και όχι του Παναγόπουλου, της Μπαλωμένου και του κάθε άλλου υπαλλήλου της ΠΑΕ.

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι λίγες ώρες μετά την γκέλα με τον Λεβαδειακό, ο Παναγόπουλος επέλεξε να βγάλει μια ανακοίνωση ανέκδοτο για τα... λαθραία τσιγάρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να το γνωρίζει ο Αλαφούζος.

Όπως ήταν αστείο αυτό που είχε ειπωθεί προ ημερών από κύκλους της ΠΑΕ, ότι ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης ευθυγραμμίστηκε με τον Ολυμπιακό σε μια διαδικαστική ψηφοφορία για την ΕΠΟ, χωρίς να έχει γνώση ο Αλαφούζος.

Ούτε φυσικά μπορεί να πιστέψει κανείς ότι τα όσα τραγελαφικά έγιναν στην υπόθεση Μπεργκ ήταν ευθύνη της... Μπαλωμένου χωρίς να έχει γνώση ο Αλαφούζος.

Πολύ απλά εάν είχε συμβεί αυτό, ο Παναγόπουλος θα ήταν σήμερα σε αναζήτηση εργασίας, η Μπαλωμένου θα ιδιώτευε και ο Μαυροκουκουλάκης θα είχε ολοκληρώσει τη θητεία του ως πρόεδρος του Παναθηναϊκού.

Για να επανέλθουμε όμως στον... επίλογο της ανακοίνωσης και γενικά σε μία θέση που εκφράζουν αρκετοί δημοσιογράφοι "κοντά" στις κεφαλές της ΠΑΕ, πραγματικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να βγει να μιλήσει ο Αλαφούζος.

Εκτός και εάν ο Παναθηναϊκός ως σύστημα έχει και άλλο χρόνο για πέταμα.

Διότι πολύ απλά ο "λόγος" του Αλαφούζου δεν θα έχει αντίλογο. Δεν υπάρχει αντίλογος.

Και για να αντιληφθείτε τι εννοώ, σας παραθέτω μια σειρά από παραδείγματα:

Η Θύρα 13, όπως και πολλοί άλλοι, ζητούν οικονομική ενημέρωση για την ΠΑΕ. Βγαίνει λοιπόν ο Γιάννης Αλαφούζος και λέει ότι η ΠΑΕ είναι "μέσα" 25 εκατ. ευρώ και ο ίδιος έχει βάλει 30 εκατ. ευρώ. Θ' αλλάξει κάτι;

Υπάρχει τρόπος να το επιβεβαιώσεις; Υπάρχει τρόπος να το διαψεύσεις; Κανένας.

Το έχω ξαναγράψει. Γνώση για τα οικονομικά της ΠΑΕ υπήρχε μόνος επί πολυμετοχικότητας. Αφενός γιατί υπήρχαν τα ενημερωτικά δελτία σε δημόσια θέα, αφετέρου υπήρχαν δύο πλευρές. Η πτέρυγα του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Γιάννη Βαρδινογιάννη και η πτέρυγα Βγενόπουλου, Πατέρα, Ξυλά, Ζολώτα, Νίκα.

Έτσι μαθαίναμε χαρτί και καλαμάρι τι έλεγαν στα διοικητικά συμβούλια (σε κάποιες περιπτώσεις και μο τα μο), τι λεφτά έπαιρναν οι υπάλληλοι της ΠΑΕ, πόσα λεφτά δόθηκαν στη ΓΗΠΕΛ και ένα σωρό άλλες οικονομικές λεπτομέρειες.

Στο ερώτημα που τίθεται ΣΗΜΕΡΑ, εάν αυτό που γινόταν ΤΟΤΕ ήταν καλό για τον Παναθηναϊκό (τα πάντα να βγαίνουν στον "αέρα") η απάντηση είναι απλή. Σε επίπεδο ΠΑΕ ήταν κακή (καταστροφική για τις σχέσεις των μετόχων), δημοσιογραφικά και ενημερωτικά η καλύτερη.

ΣΗΜΕΡΑ ότι και να ειπωθεί για τα οικονομικά και να θέλεις, δεν μπορείς να μάθεις την αλήθεια. Φέρνω ως παράδειγμα τη μεταγραφή του Μπεργκ. Από την ΠΑΕ υπό το φόβο της γενικής αποδοκιμασίας εμφάνισαν στην αρχή ποσά που άγγιζαν τα 3 εκατ. ευρώ. Στην πορεία έγιναν 2,5 εκατ. ευρώ, κατέβηκαν στα 2 εκατ. ευρώ και εν τέλει από τους Άραβες μάθαμε ότι δεν ξεπέρασαν το 1,85 εκατ. ευρώ.

Οπότε η οποιαδήποτε αναφορά σε νούμερα, δεν θα σημαίνει πολύ απλά τίποτα. Απλά θα μεγαλώσει εσωστρέφεια. Θα συνεχιστεί αυτό το "γαϊτανάκι" και η ρητορική ερώτηση: "Εάν φύγει ο Αλαφούζος ποιος θα έρθει; Ποιος θ' αναλάβει;" και ο χρόνος θα περνάει "καταστροφικά" για τον Παναθηναϊκό!

Εκτός και εάν είναι αυτό το ζητούμενο, ο στόχος.

Θεωρητικά ο Γιάννης Αλαφούζος θα μπορούσε ν' απαντήσει σε μια ακόμη σειρά ερωτημάτων, τα οποία όμως έχει επιλέξει εδώ και... χρόνια να τ' αφήνει αναπάντητα. Κατ' επιλογή.

Για παράδειγμα:

Σε ποιον ανήκουν οι μετοχές του πλειοψηφικού πακέτου; Στον ίδιο ή σε off-shore με άλλους ιδιοκτήτες;

Σε ποιον ανήκει το αθλητικό κέντρο στο Κορωπί; Στον Παναθηναϊκό; Στον ίδιο; Σε κάποιον τρίτο;

Τι έχει συμβεί με την περίφημη ανακατασκευή της Λεωφόρου; Προχωράει; Μπλοκαρίστηκε; Σταμάτησε;

Σε αυτά τα "καυτά" ζητήματα θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις, εάν φυσικά συνοδεύονταν με αποδείξεις. Διότι εάν είναι και πάλι λόγια του ενός, θα φτάσουμε και πάλι στο σημείο που ανέφερα παραπάνω. Κάποιες απαντήσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Οπότε το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η δημιουργία μίας νέας εσωστρέφειας.

Θα μου πείτε τι θα συνέβαινε, εάν (λέμε εάν) οι δημοσιογράφοι στρίμωχναν τον Γιάννη Αλαφούζο για τις σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και όσα έχουν συμβεί τελευταία. Σωστή η απορία σας, αλλά προφανώς έχετε ασθενής μνήμη...

Προφανώς ξεχάσατε τι ειπώθηκε από τα στελέχη της ΠΑΕ, κατ' εντολής Αλαφούζου, για την περιβόητη υποψηφιότητα Καλαντζή για την προεδρία της ΕΠΟ. "Δεν στηρίζουμε τον Καλαντζή λόγω... Μαρινάκη, αλλά λόγω Νέας Δημοκρατίας".

Προφανώς λησμονήσατε τι ειπώθηκε από τα στελέχη της ΠΑΕ για την ψήφο του Παναθηναϊκού στις εκλογές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας: "Ψηφίσαμε λευκό, αφού δεν θέλουμε καμία συμμετοχή στην ΕΠΟ"

Εν κατακλείδι θέλω να υπογραμμίσω το εξής:

Δημοσιογραφικά και εάν θέλετε "εμπορικά" για τις εφημερίδες και τα sites, μια συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Αλαφούζου θα είχε ενδιαφέρον.

Όμως όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τον Παναθηναϊκό αντιλαμβάνεται ότι κάθε τι επικοινωνιακό δεν έχει καμία, μα καμία σημασία.

Ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται "απαντήσεις", αλλά ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Με όραμα για τον Παναθηναϊκό και όχι για τις... εκλογές της χώρας.

Εάν θέλει ο Γιάννης Αλαφούζος να σώσει την υστεροφημία του από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό, ας φροντίσει να δρομολογήσει αυτές τις εξελίξεις. Τον τρόπο τον ξέρει...

Το έχω γράψει ξεκάθαρα σε προηγούμενο άρθρο.

Τώρα όσα ακούγονται ότι ψάχνει επενδυτή και δεν βρίσκει, είναι απλά επικοινωνιακά παιχνίδια. Mind games που λένε και οι Βρετανοί, τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να δηλητηριάζουν το κλίμα, να δημιουργούν εσωστρέφεια και να κυνηγάμε (ομαδικώς) ανεμόμυλους.

Ακόμη και εάν ψάχνεις νέο επενδυτή - ιδιοκτήτη (και δεν βρίσκεις...), πολύ απλά δεν το λες.

Διότι είναι σαν να εκπέμπεις SOS.

Ε, κάποια στιγμή πολύ απλά θα βουλιάξεις...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Join us on Facebook
Follow us on Twitter