Σάββατο, 07 Δεκέμβριος 2013

Γηπεδικό. Για άλλη μια φορά σε αναζήτηση λύσης (Μέρος 3ο)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφο)

Στα προηγούμενα κείμενα είδαμε τους δυο από τους τέσσερις δρόμους που υπάρχουν είτε σαν νόμος (Διπλή Ανάπλαση) είτε σαν σκέψη του υποψήφιου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ για την περίπτωση του ΟΑΚΑ.

 

Γράφει ο Norther13

 

Είδαμε ότι στην πρώτη περίπτωση για να μπορέσει να κατασκευαστεί γήπεδο θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ο νόμος και το Π.Δ.. ενώ στη δεύτερη ότι είναι αδιανόητα δύσκολο να αποχαρακτηριστεί το ΟΑΚΑ χωρίς να υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις οι οποίες θα κάψουν και αυτή την απόπειρα. Και βέβαια σε περίπτωση που η κυβέρνηση συναινέσει σ' αυτή την πρόταση το μόνο σίγουρο είναι ότι ταυτόχρονα θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου καθώς και ο Ηρακλής αλλά και ο οσφπ θα μπορούν να ζητήσουν το Καυταντζόγλειο και το ΣΕΦ αντίστοιχα.

 

Έτσι με μαθηματική ακρίβεια θα πολλαπλασιαστούν οι αντιδράσεις και οι προσφυγές όσων θεωρούν ότι θα υπάρξει μαζικό ξεπούλημα και εμπορευματοποίησης της δημόσιας κληρονομιάς και περιουσίας.


Φανταστείτε λοιπόν την πολιτεία να νομοθετεί ώστε να παραχωρηθούν για πλήρη εκμετάλλευση το ΟΑΚΑ, το Καυταντζογλείο και το ΣΕΦ, στον Παναθηναϊκό, στον Ηρακλή και στον μπασκετικό οσφπ αντίστοιχα, με ευνοϊκές εμπορικές χρήσεις αλλάζοντας έτσι το καθεστώς που ισχύει για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.


Πόσες πιθανότητες υπάρχουν ώστε αυτό τελικά να μπορέσει να περάσει από το ΣτΕ στην περίπτωση που κάποιος προσφύγει κατά του νόμου αυτού;

 

Πάμε λοιπόν στη λύση που σκέφτεται ο κύριος Γ, Αλαφούζος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

3. Σκέψη του Γιάννη Αλαφούζου για επέκταση της χωρητικότητας της Λεωφόρου.

 

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ μου δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω στον Γιάννη Αλαφούζο για το τι σκέφτεται για το γηπεδικό.


Από τις προγραμματικές κιόλας δηλώσεις της Συμμαχίας ο Γιάννης Αλαφούζος δήλωνε παντού ότι ο πρωταρχικός στόχος του Παναθηναϊκού για το γηπεδικό είναι το να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες που υπάρχουν για την ολοκλήρωση της Διπλής Ανάπλασης.

 

Κάθε φορά που τον ρωτούσαν, σε κάθε πάνελ που ήταν καλεσμένος (πχ. Δίκη-Θωμαΐδης), σε κάθε συνέντευξή του, ακόμα δε και στις συνομιλίες με τους οπαδούς (Κύπρος), η επίσημη του τοποθέτηση ήταν «θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την ολοκλήρωση της Διπλής Ανάπλασης».


Μάλιστα μπορούμε να θυμηθούμε το γεγονός ότι σε κάθε του τοποθέτηση άλλαζε το πλάνο που είχε στο μυαλό του σχετικά με τη χωρητικότητα του γηπέδου.

 

Αρχικά είπε ότι σκεφτόμαστε να το κάνουμε κατευθείαν 40.000 θέσεων, μετά είπε ότι μπορεί να γίνει 35.000 θέσεων αλλά σε καμία περίπτωση κάτω από 32.000, μετά είπε ότι μπορεί να το φτάσουμε αρχικά μέχρι τις 25.000 και μετά από λίγα χρόνια να το πάμε ως τις 40.000, αλλά επειδή το να στηθούν 2 φορές εργοτάξια είναι μη συμφέρον, τότε σκεφτόμαστε να το κάνουμε κατευθείαν 35.000. Σε μία άλλη τοποθέτηση είπε ότι σκεφτόμαστε να το κάνουμε κατευθείαν 50.000 (!!!) κάτι που βέβαια ο νόμος δεν του το επιτρέπει.


Όταν κάποια στιγμή ρωτήθηκε «γιατί ενώ ο νόμος μας επιτρέπει να χτίσουμε ένα γήπεδο έως 40.000 θέσεις εσείς μιλάτε για 34-35000 θέσεις;» ο κύριος Αλαφούζος απάντησε ότι οι καιροί είναι τέτοιοι στην Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή που είναι σχεδόν αδύνατον να γεμίσει ένα γήπεδο πάνω από 35.000 και πιστεύει ότι αυτή θα είναι η καταλληλότερη χωρητικότητα για γήπεδο του Παναθηναϊκού.

 

Δηλώσεις οι οποίες όμως δείχνουν ότι δεν γνωρίζει ούτε το μέγεθος, ούτε τη δυναμική του κόσμου του Παναθηναϊκού όπως και το γεγονός ότι μόλις λίγα χρόνια πριν (επί πολυμετοχικότητας ) ο κόσμος αυτός έσπασε επί τρείς διαδοχικές χρονιές τα ρεκόρ σε πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας με 28, 30 και 32.000 αντίστοιχα.


Το Π.Δ και η στροφή 180 μοιρών της διοίκησης.


Κάποια στιγμή πριν λίγους μήνες βγήκε η πληροφορία ότι το νέο ΠΔ θα εγκριθεί από το ΣτΕ και η Διπλή Ανάπλαση θα μπει και πάλι σε εφαρμογή.

 

Από τη μέρα εκείνη για τον κύριο Αλαφούζο ξαφνικά «Βοτανικός τέλος και θα προσπαθήσουμε να βρούμε πλάνο για επέκταση της Λεωφόρου στις 25.000 θέσεις(!!!)».

 

Ο άνθρωπος που σε κάθε του τοποθέτηση έλεγε ότι στηρίζει τη Διπλή Ανάπλαση., ότι επιθυμεί να περάσει το νέο Π.Δ, κλπ.. από τη μέρα που έγινε αυτό που περίμενε και επιθυμούσε, βλέπουμε ότι αλλάζει για έναν περίεργο λόγο στάση και λογική.

 

Σε μία ραδιοφωνική του τοποθέτηση σε εκπομπή οπαδών αναφέρει για το θέμα αυτό.


-Στόχος μας είναι τα έργα της Λεωφόρου να μην τελειώσουν ποτέ... Να γίνονται συνέχεια βελτιώσεις στο γήπεδο της Λεωφόρου.


-Η προσπάθεια που κάνουμε τώρα είναι να ζητήσουμε να μεγαλώσουμε το γήπεδο σε όγκο, πράγμα που ο νόμος δεν το επιτρέπει, και να πάμε τα πέντε χρόνια (μέχρι τη κατεδάφιση του γηπέδου όπως προβλέπεται από το ΠΔ),σε επτά χρόνια.


-Έχουμε όνειρα και οράματα για το γήπεδο πολλά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πραγματικότητας .

 

-Αν η ομάδα μας πάει καλά και καταπληκτικά και χρειαζόμαστε ένα μεγάλο γήπεδο θα πρέπει ίσως να βρούμε ένα άλλο μέρος. Εμένα ο Βοτανικός δεν μου αρέσει καθόλου. Πήγα και επισκέφθηκα την περιοχή και δεν τη θεωρώ κατάλληλη και αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι πως ο Παναθηναϊκός δέχθηκε να δώσει ένα γήπεδο στο κέντρο της πόλης –διότι ο Παναθηναϊκός είχε το γήπεδο του- με αντάλλαγμα ένα οικόπεδο σε μια υποβαθμισμένη περιοχή.

 

Η αλλαγή πλεύσης του προέδρου του Παναθηναϊκού έχει μία και μόνο εξήγηση. Είναι γεγονός πως ο Γιάννης Αλαφούζος αρχικά στήριζε το πλάνο διότι ίσως δεν ήξερε κάποιες λεπτομέρειες για τη Δ.Α. Μπορεί όντως να μην είχε ενημερωθεί από τα στελέχη που έτρεχαν το σχέδιο πριν απ' αυτόν και όταν άρχισε να καταλαβαίνει να και να μαθαίνει, συνειδητοποίησε ότι το σχέδιο δεν είναι βιώσιμο και ότι βρισκόμαστε σε τέλμα.


Έτσι στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης, αφού πρώτα επέστρεψε την ομάδα από το ΟΑΚΑ για οικονομικούς λόγους έκανε κάποιες σκέψεις για τη Λεωφόρο.


Ποιες είναι αυτές; Να κατασκευαστούν δυο μεταλλικές εξέδρες 2.000 θέσεων η κάθε μια και να τοποθετηθούν στις κεντρικές θύρες έτσι ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα του γηπέδου από τις 16 στις 20.000.


Επιπλέον να καλυφθεί το γήπεδο περιμετρικά με ένα φωτιζόμενο πλέγμα για να αλλάξει έτσι την εικόνα του και μάλιστα γι' αυτά τα έργα εξασφάλισε ένα σημαντικό ποσό από την Περιφέρεια Αττικής.


Πραγματικά η λογική του στο να φέρει την ομάδα πίσω στη Λεωφόρο, να σχεδιάσει έργα επέκτασης, και βελτίωσης είναι απολύτως σωστή. Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια του για να αλλάξει προς το καλύτερο το υπάρχον γήπεδο. Να το μεγαλώσει να το ομορφύνει, να το κάνει καλύτερο... Υπάρχουν πολλά οφέλη αυτής της προσπάθειας. Επιπλέον διαρκείας, περισσότεροι οπαδοί, περισσότερα έσοδα για τον Ερασιτέχνη, περισσότερη φωνή και μεγαλύτερη βοήθεια για την ομάδα.


Ναι αλλά μετά τι ;


Όσο καιρό παρακολουθώ τις δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου για το ζήτημα του γηπεδικού ποτέ και πουθενά δεν διάβασα ή άκουσα ότι το σχέδιο αυτό της Λεωφόρου είναι προσωρινό και πρόσκαιρο με σκοπό να βελτιώσουμε το υπάρχον γήπεδο για 3,4...χρόνια ώστε να βρούμε μια μόνιμη και Παναθηναϊκά αποδεκτή λύση για γήπεδο, σύμφωνα με τα κριτήρια που ανέφερα σε προηγούμενό μου κείμενο.


Από αυτά που έχω καταλάβει είναι ότι αυτό που σκέφτεται για μόνιμη λύση, δεν απέχει σε τίποτα από αυτό που προτίθεται να κάνει τη δεδομένη στιγμή. Έχω την εντύπωση και μακάρι να κάνω λάθος ότι βολεύτηκε με αυτό το πλάνο και δεν επιθυμεί για κάτι καλύτερο.

 

Αυτό όμως εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συμβεί. Δεν μπορεί ο κύριος Αλαφούζος να θεωρεί ότι με ένα γήπεδο 20.000 θέσεων λύνει το σύνολο των προβλημάτων. Ναι μεν θα μπορέσει να πουλήσει κάποια διαρκείας παραπάνω, ναι μεν θα μεγαλώσει το γήπεδα, ναι μεν θα επωφεληθεί οικονομικά ο Ερασιτέχνης αλλά μέχρι εκεί.

 

Ούτε ο Παναθηναϊκός αποκτά γήπεδο αντάξιο του μεγέθους και της ιστορίας του, ούτε μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά από εμπορικές χρήσεις τη στιγμή που οι ανταγωνιστές του θα μεγαλώνουν την ψαλίδα με μεγαλύτερα και πιο κερδοφόρα πρότζεκτ, ούτε βέβαια ο Ερασιτέχνης ωφελείται μακροπρόθεσμα από νέες αίθουσες και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

 

Μην ξεχνάμε ότι το γήπεδο- ακίνητο- ιδιοκτησία της Λεωφόρου ανήκει στον Ερασιτέχνη και ο Ερασιτέχνης καίγεται ακόμα περισσότερο για νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και άνετες αίθουσες. Διότι σύμφωνα με αυτό το πλάνο οι μεταλλικές εξέδρες ενώ αυξάνουν την χωρητικότητα του γηπέδου, δεν αλλάζουν σε τίποτα και πουθενά τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

 

Ακουμπάνε δηλαδή πάνω σε 90 χρονες απαρχαιωμένες και επικίνδυνες αίθουσες αλλά ούτε τις μεγαλώνουν, ούτε τις κάνουν πιο σύγχρονες ούτε καλύτερες..

 

Τι από αυτά μπορεί να λύσει το πλάνο του Αλαφούζου; Τι μόνιμο, ουσιαστικό και δεδομένο μπορεί να προσφέρει; Μήπως είναι λάθος να επαναπαυόμαστε σε προσωρινά και πρόσκαιρα πλάνα;


Μήπως θα πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά, υπεύθυνα και αποφασιστικά να βρούμε λύση για το ζήτημα αυτό;

 

Κύριε Αλαφούζο με πρόσθετες εξέδρες και χρωματιστά πλέγματα δεν λύνονται τα προβλήματα στέγασης του συλλόγου. Με ημίμετρα και πασαλείμματα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Παναθηναϊκός αποκτά επιτέλους αυτό που δικαιούται.

 

Στο επόμενο μου κείμενο θα παρουσιάσω όσα έχουν κοινοποιηθεί σχετικά με την πρόταση του Παν.Κι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Join us on Facebook
Follow us on Twitter