Τρίτη, 03 Δεκέμβριος 2013

Γηπεδικό - Για άλλη μια φορά σε αναζήτηση λύσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφο)

Ο Βοτανικός, η επιστροφή για 20 χρόνια στο ΟΑΚΑ, το σχέδιο Αλαφούζου για επέκταση και Λεωφόρος 20.000 θέσεων και το πλάνο του Παν. Κι. για πλήρης ανακατασκευή της Λεωφόρου.

 

Γράφει ο Norther13

 

 

Λεωφόρος, ΟΑΚΑ, Γουδί, Γαλάτσι, πρόταση μελέτη του Θανάση Γιαννακόπουλου για Λεωφόρο 30.000 θέσεων το 2003, μετά πάλι Γουδί, μετά Ελληνικό, μετά Βοτανικός, μετά η ιδέα του Ανδρέα Βγενόπουλου για κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου στο χώρο του ΟΑΚΑ, σχεδιασμός Αλαφούζου για επέκταση της χωρητικότητας του γηπέδου από τις 16 στις 20.000 θέσεις, σκέψεις για πράσινη πολιτεία στο ΟΑΚΑ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και η ολοκληρωμένη πρόταση που πλησιάζει από το Παν Κι.


Οι τοποθεσίες αλλάζουν εδώ και δυο περίπου δεκαετίες. Το πρόβλημα όμως παραμένει και μεγαλώνει τη στιγμή που ανταγωνίστριες ομάδες αποκτούν γήπεδα στις ιστορικές τους έδρες. Μετά την ομάδα με τα ερυθρόλευκα και την «σκανδαλώδη» σύμβαση με την οποία απέκτησε σε μία νύχτα το Καραϊσκάκη, βλέπουμε ότι και η ΑΕΚ του Δ. Μελισσανίδη κινείται με βιώσιμο πλάνο για ανέγερση γηπέδου 34.000 στη Ν. Φιλαδέλφεια, αλλά και ο ΠΑΟΚ του Ι. Σαββίδη σχεδιάζει τη νέα Τούμπα 35.000 θέσεων. Όπως πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς όλες αυτές οι ομάδες είτε απέκτησαν γήπεδα στις ιστορικές τους έδρες, είτε προσανατολίζονται να το κάνουν σύντομα..


Στον Παναθηναϊκό η ιστορία έχει κουράσει. Οι οπαδοί εξάντλησαν την υπομονή τους, και πλέον κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί άμεσα μια λύση αντάξια της ιστορίας του συλλόγου και του μεγέθους των οπαδών του..

 

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά σενάρια, τα οποία είτε σαν νόμοι, είτε σαν επίσημες δηλώσεις, είτε σαν διαρροές, είτε σαν επίσημες ανακοινώσεις είναι υπαρκτά και πραγματικά.

 

Θα αναλύσουμε όσο μπορούμε τα τέσσερα αυτά σενάρια.

 

1. Βοτανικός – Διπλή Ανάπλαση.

 

Μετά την τροποποίηση της Μπιρμπίλη τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά. Πλέον για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να κατασκευάσει εκεί το γήπεδό του θα πρέπει να ζητήσει την αλλαγή κάποιων διατάξεων, οι οποίες κατέστησαν το πλάνο μη βιώσιμο ενώ και πάλι θα είναι εγκλωβισμένος, διότι για να ξεκινήσει να χτίζει θα πρέπει να ολοκληρώσει το εμπορικό του κέντρο ο Βωβός.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν άλλαξε ο νόμος Σουφλιά και η τροποποίηση Μπιρμπίλη η οποία εκτός από το γεγονός ότι κατήργησε τα προβληματικά κατά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ ακίνητα του δήμου Αθηναίων και των πολυλειτουργικών κτιρίων που τα συνόδευαν, εκτός από το γεγονός ότι μείωσε τον Σ.Δ του εμπορικού του Βωβού, έφτασε στο σημείο να παρέμβει σε αμετάκλητα συνταγματικά και νόμιμα ακίνητα και εμπορικούς χώρους σύμφωνα πάντα με την απόφαση του ΣτΕ...


Με λίγα λόγια η συγκεκριμένη τροπολογία κατήργησε το κλειστό της ΚΑΕ πετώντας την έξω από τη Δ.Α, και βάση αυτού του γεγονότος ακυρώθηκαν και οι εμπορικές χρήσεις που αντιστοιχούσαν στο κλειστό ενώ οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν και το κυρίως ποδοσφαιρικό γήπεδο.

 

Η χωρητικότητα έγινε αυστηρά έως 40.000, αφαιρέθηκε το δικαίωμα αύξησης στις 50.000 θέσεις, οι εμπορικοί χώροι μειώθηκαν και κάποιοι άλλοι καταργήθηκαν. Καταργήθηκε το συνοδευτικό εμπορικό παραπλεύρως του γηπέδου, και τα τ.μ αυτών των εμπορικών χρήσεων μεταφέρθηκαν κάποιοι εντός του κελύφους του γηπέδου ενώ κάποιοι άλλοι εντός του εμπορικού του Βωβού. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι ο επίσημος Παναθηναϊκός δέχθηκε χωρίς καμία αντίδραση τις αλλαγές αυτές καθότι η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αμετάκλητα συνταγματικές το σύνολο των ρυθμίσεων που αφορούσαν εκείνον σε προηγούμενη της εκδίκαση.

 

Γιατί άραγε η ηγεσία της ΓΗΠΕΛ συναίνεσε σ' αυτές τις τροποποιήσεις ενώ θα μπορούσε να πει ότι εμείς είμαστε νόμιμοι και συνταγματικοί και κάντε εσείς ό ,τι θέλετε στο κομμάτι σας ;


Έτσι οι αδικαιολόγητες παρεμβάσεις αυτές προκάλεσαν πρόβλημα στη χρηματοδότηση του γηπέδου έτσι ώστε πλέον το πλάνο να μην είναι βιώσιμο. Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι δικό μας αλλά εκφράζεται από τα πιο επίσημα χείλη.

 

Ο Γιάννης Αλαφούζος σε μια διαδικτυακή οπαδική εκπομπή είχε δηλώσει:

 

-Ακόμα και ένα γήπεδο να μας χαρίζανε (δήμος Αθηναίων) θα έπρεπε να κάνουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για το τι θα κάναμε. Κοίταξα να δω αν αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί, και δεν βρήκα κάποια λύση.


-Εγώ είμαι σίγουρος πως δεν υπάρχει τρόπος και δυνατότητα να ολοκληρωθεί η Διπλή Ανάπλαση. Πήγα σε αρμόδιους υπουργούς και μου είπαν ότι από το ΕΣΠΑ δεν υπάρχει πιθανότητα να δοθούν λεφτά για αθλητικές εγκαταστάσεις και αυτό είναι ρητή εντολή της Ευρωπαϊκής ένωσης.

 

Για το ίδιο θέμα βρήκαμε ένα ρεπορτάζ αθλητικής εφημερίδας (11/1/2013):


"Οι μελέτες των ανθρώπων του Γιάννη Αλαφούζου καταδεικνύουν το πρόβλημα με το γηπεδικό, αφού το πλάνο του Βοτανικού δεν είναι βιώσιμο, λόγω υψηλού ενοικίου στο Δήμο Αθηναίων και περιορισμένης χρήσης των εμπορικών χρήσεων...


Μετά από μελέτες των συνεργατών του Γιάννη Αλαφούζου, το πόρισμα που βγαίνει είναι πως το πλάνο κατασκευής του γηπέδου δεν είναι βιώσιμο.

 

Το γηπεδικό βρίσκεται στις προτεραιότητες των ανθρώπων του Παναθηναϊκού, με τους ιθύνοντες να θέλουν να ξεδιαλύνει το ταχύτερο δυνατόν το ζήτημα του γηπέδου στον Βοτανικό. Βάσει του ίδιου δημοσιεύματος, οι μελέτες δείχνουν ότι το θέμα αυτό παίρνει αρνητική τροπή, αφού είναι ζημιογόνο για το Τριφύλλι.

 

Συγκεκριμένα, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα πρέπει να πληρώνει ένα υψηλότατο μίσθωμα στο Δήμο Αθηναίων και από την άλλη οι εμπορικές χρήσεις του γηπέδου είναι περιορισμένες, καθώς ήδη έχει γίνει η... διανομή τους.

 

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός φέρεται πως είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος, αντιλαμβανόμενος τον κυκεώνα στον οποίο έχει μπει η ομάδα".


Το παραμύθι της μη σύνδεσης του εμπορικού του Βωβού με το Γήπεδο


Πολλές φορές συναντάμε διάφορα σχόλια σε σαϊτς και σε συζητήσεις τα οποία υποστηρίζουν ότι ο Παναθηναϊκός αν βρει χρηματοδότηση μπορεί και αύριο ακόμα να ξεκινάει να χτίζει καθότι πλέον δεν υπάρχει καμία σύνδεση του γηπέδου με το εμπορικό του Βωβού. Τεράστιο λάθος. Τα δύο αυτά κτίρια είναι ακόμα άρρηκτα συνδεδεμένα όπως την πρώτη μέρα και η λειτουργία, η βιωσιμότητα, και η ύπαρξη του ενός εξαρτάται από του άλλου. Πως είναι συνδεδεμένα; Με ιδιωτικά συμφωνητικά.


Δηλαδή.


Είναι γνωστό ότι μετά την τροπολογία Μπιρμπίλη καταργήθηκε ένα συνοδευτικό εμπορικό κέντρο που θα το διαχειρίζονταν ο Παναθηναϊκός και το οποίο θα ήταν παραπλεύρως του γηπέδου.. Τα τ.μ. των εμπορικών αυτών χρήσεων μεταφέρθηκαν από την τότε υπουργό, εντός του κύριου κτιρίου του γηπέδου, εντός του κελύφους (όπως ακούσαμε να λένε) και τα υπόλοιπα τ.μ εντός του εμπορικού του Βωβού έναντι τυπικού ενοικίου...


Επίσης είναι γνωστό πως για να αδειοδοτηθεί το γήπεδο χρειάζονται (πέρα από κάποιες που προβλέπονται εντός του κτιρίου του γηπέδου ), περί τις 1.800 θέσεις πάρκινκ. Οι θέσεις αυτές βάση συμφωνητικού μεταξύ ΠΑΕ και Βωβού θα τις χρησιμοποιούσε η ΠΑΕ στις μέρες των αγώνων. Θέσεις οι οποίες έχουν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν από την ΜΒΔΤ, στο χώρο που της ανήκει.


Με λίγα λόγια από την τύχη του εμπορικού εξαρτάται το αν θα μπορέσουμε να εκμεταλευτούμε κάποιους σημαντικούς και απαραίτητους εμπορικούς χώρους. Απαραίτητους για τον δανεισμό του έργου, απαραίτητους για την αποπληρωμή του, και απαραίτητους για τη βιωσιμότητα του συλλόγου. Όπως επίσης από την τύχη του εμπορικού εξαρτάται και η αδειοδότηση του γηπέδου καθώς οι θέσεις πάρκινκ δεν είναι δυνατόν να βρεθούν από κάπου αλλού..


Η εταιρία αυτή όμως είναι υπό καθεστώς πτώχευσης και πλέον κανείς δεν ξέρει με σιγουριά αν θα μπορέσει εν τέλει να ολοκληρώσει την κατασκευή του εμπορικού. Όπως μάλιστα δηλώνει και ο ίδιος ο Άρης Βωβός η σκέψη της εταιρίας είναι να κάνει γραφεία τελικά και όχι εμπορικό.. Αν όντως συμβεί αυτό.. πως είναι δυνατόν να πάρει ο Παναθηναϊκός τα συμφωνηθέντα τ.μ από το εμπορικό αυτό όταν δεν θα κατασκευαστεί ;

 

Σε μια αναζήτηση λύσεων προτάθηκε η αλλαγή ως προς τη χρηματοδότηση και την εκμετάλλευση του γηπέδου. Αντί δηλαδή να βρει χρηματοδότηση η ΠΑΕ (διότι δεν μπόρεσε να βρει), και μετά η ίδια να καρπώνεται τα έσοδα από την εκμετάλλευση των εμπορικών χρήσεων για την αποπληρωμή του γηπέδου ,να αναλάβει ο δήμος να το κάνει μπαίνοντας ως εγγυητής και μετά να διαχειρίζεται εκείνος τις εμπορικές χρήσεις ώστε να αποπληρώσει εκείνος το έργο. Μάλιστα γράφτηκε ότι σκέφτονται να χαμηλώσουν τις προδιαγραφές, τη χωρητικότητα και τις ανέσεις του γηπέδου κατεβάζοντας του την κλίμακα κατάταξης της ΟΥΕΦΑ , προκειμένου να το κάνουν φθηνότερο.


Ανακεφαλαιώνοντας θα προσπαθήσω να αποδώσω όσο πιο κυνικά μπορώ τα πράγματα όπως έχουν διαμορφωθεί ως τώρα.


-αυτή τη στιγμή έχει περάσει ένα ΠΔ με την τροπολογία της Μπιρμπίλη το οποίο «επιτρέπει» αλλά δεν προβλέπει ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Βοτανικό με ταβάνι στη χωρητικότητα με όρους τέτοιους που να καθιστούν τη χρηματοδότηση του απαγορευτική

- ο Ερασιτέχνης δεν έχει ικανοποιηθεί με του χώρους που προβλέπονται γι' αυτόν ενώ κινδυνεύει να χάσει το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο μετά από εγκληματικούς χειρισμούς, το ΠΔ προβλέπει το γκρέμισμα της Λεωφόρου μετά από 5 χρόνια και τη μετατροπή του σε πάρκο

- ο δήμαρχος Αθηναίων σε κάθε του ευκαιρία αμφισβητεί την κυριότητα της Λεωφόρου

- οι διοικήσεις της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη κάνουν λόγο για απεμπλοκή του συλλόγου από αυτή τη φαρσοκωμωδία αλλά κανείς τους να μην το επιχειρεί και επίσημα (νομικά)

- ο δήμος βάσει συμφωνηθέντων επιβάλλεται να βρει χρηματοδότηση (στην περίπτωση που δεν μπορούμε εμείς) αλλά ζητάει ένα plan B για γήπεδο κυριολεκτικά τσαντίρι κουτσουρεμένο, μικρότερο (25.000 θέσεων) και πετσοκομμένο, εκείνος ο οποίος προβλέπεται να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη είναι μια πτωχευμένη εταιρία, και από τον Παναθηναϊκό απλά περιμένουν.

 

Με λίγα λόγια... Η Διπλή Ανάπλαση όπως εγκληματικά έχει διαμορφωθεί, ΤΕΛΟΣ για τους λόγους που προαναφέραμε. Έχει μετατραπεί σε μία κοροϊδία που δεν μπορεί να εξασφαλίσει καμία λύση είτε για την ΠΑΕ είτε για τον Ερασιτέχνη. Ήταν ένα σχέδιο ικανοποιητικό για τον Παναθηναϊκό και πλέον έχει καταντήσει ταφόπλακα.


Η μοναδική περίπτωση που υπάρχει για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να κατασκευάσει τελικά γήπεδο στο συγκεκριμένο σημείο είναι να αλλάξει το ΠΔ ώστε να υπάρξουν και πάλι οι προϋποθέσεις εκείνες που θα του επιτρέψουν να βρεί χρηματοδότηση για το γήπεδο.


Συνεχίζεται....

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Join us on Facebook
Follow us on Twitter