Πέμπτη, 05 Δεκέμβριος 2013

Γηπεδικό Νο2: Για άλλη μια φορά σε αναζήτηση λύσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφο)

Στο προηγούμενο κείμενο αναλύσαμε το πώς η λύση του Βοτανικού οδηγήθηκε σε ένα απίστευτο τέλμα, και πως ο Παναθηναϊκός εγκλωβίστηκε σε ένα νόμο που δύσκολα πλέον θα του εξασφαλίσει ένα γήπεδο που θα καλύπτει τις ανάγκες του συλλόγου..


Τι πραγματικά χρειάζεται ο Παναθηναϊκός από ένα γήπεδο;

 

Γράφει ο Norther13

Την ευκαιρία για γήπεδο αντάξιο του μεγέθους της, της ιστορίας της και της δυναμικής του κόσμου της μια ομάδα θα την έχει μόνο μια φορά.

 

Έτσι η λογική λέει ότι πρέπει να προβλεφθούν κάποιες σημαντικές προδιαγραφές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συλλόγου.

 

Για παράδειγμα είναι παράλογο και εξοργιστικό να μιλάνε για γήπεδο 25.000 θέσεων για τον Παναθηναϊκό. Δεν έχει πολύ καιρό που η συγκεκριμένη είδηση βγήκε και πιστεύω ότι όλοι το θυμούνται.

 

Μιλάω για τα άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας πέρυσι τέτοια εποχή βάση των οποίων ο Παναθηναϊκός λόγω του ότι αδυνατούσε να βρει χρηματοδότηση θα έδινε τη δυνατότητα στο δήμο να το κάνει και εκείνος με τη σειρά του θα έπαιρνε τις όποιες εμπορικές χρήσεις που προβλέπονταν όπως δε και την κυριότητα του γηπέδου.

 

Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τα ίδια ρεπορτάζ ο δήμος επεξεργάζονταν τον επανασχεδιασμό του γηπέδου χαμηλότερο στην κατάταξη αξιολόγησης της ΟΥΕΦΑ, μικρότερης χωρητικότητας και με λιγότερες προδιαγραφές και ανέσεις.

 

Ένα γήπεδο τσαντίρι δηλαδή 25.000 θέσεων. Έτσι σαν Παναθηναϊκός πρέπει να θέσουμε κάποια προαπαιτούμενα και επιβάλλεται να δούμε με σοβαρότητα κάποια ζητήματα και ειδικότερα τρία.


Πρώτον το θέμα της χωρητικότητας. Οι δηλώσεις του κύριου Αλαφούζου ότι η ιδανική χωρητικότητα για τον Παναθηναϊκό, (λόγω των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα) κυμαίνεται μεταξύ 30 με 35.000 θέσεις κρίνονται ατυχείς, άστοχες και κυρίως ανιστόρητες, από τη στιγμή που οι ίδιοι οπαδοί λίγα χρόνια πριν έσπαγαν το ρεκόρ σε πωλήσεις διαρκείας επί τρείς συνεχόμενες σεζόν με 28, 30 και 32.000. Κατά την προσωπική μου άποψη, η χωρητικότητα που θα πρέπει να έχει το γήπεδο είναι μεταξύ στις 40 με 45.000 θέσεις.


Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή και σοβαρότητα είναι η εξασφάλιση των εμπορικών χρήσεων οι οποίες όπως είπα και πιο πάνω θα είναι ικανές ώστε αρχικά να αποπληρωθεί το έργο, ενώ μετέπειτα να στηρίζει οικονομικά το σύλλογο (ΠΑΕ και Ερασιτέχνη) βοηθώντας έτσι στην εξυγίανση και στην αυτάρκεια του Παναθηναϊκού.


Και τρίτο εξίσου σημαντικό είναι οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Ο Ερασιτέχνης είναι γνωστό ότι καλείται να πρωταγωνιστήσει και να μεγαλουργήσει σε 90χρονες, πεπερασμένες και επικίνδυνα πολλές φορές εγκαταστάσεις.

 

Είναι δεδομένο ότι ο Ερασιτέχνης θα πρέπει να πάρει άνετες, μεγάλες και πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και δεν νοείται να εμπαίζεται από κάθε τυχάρπαστη που την έβαλε ο γιωργάκης για να παριστάνει την υπουργό του τριμήνου.

 

Η κυριότητα του γηπέδου της Λεωφόρου ανήκει στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και αυτός είναι ο σημαντικότερος παίχτης στην ιστορία αυτή, αφού θα είναι και ο ιδιοκτήτης του νέου γηπέδου.

 

Κακώς μέχρι τώρα ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός αντιμετωπίζονταν σαν τον επαίτη και τον παρία. Είναι αδιανόητο λοιπόν να γίνει ένα γήπεδο και ο Ερασιτέχνης και πάλι να βρεθεί στριμωγμένος με μικρές αίθουσες, χωρίς αποδυτήρια, και χωρίς υλικά προπονήσεων.

 

Έτσι ανάμεσα στις ενστάσεις και τα προβλήματα που δημιούργησε η τροποποίηση Μπιρμπίλη στο γήπεδο της ΠΑΕ, είχαμε και δικαίως τον Ερασιτέχνη να διαμαρτύρεται ότι μέσα σε 200 στρέμματα (!!!) στο Βοτανικό, πήρε εγκαταστάσεις μικρότερες από αυτές που είχε ζητήσει, χωρίς τις προδιαγραφές και τις αίθουσες που ζητούσε αρχικά και με διατάξεις που τον ξεριζώνουν με το ζόρι από το σπίτι του.

 

Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, η τροπολογία Μπιρμπίλη εξασφάλιζε 50% περισσότερους χώρους από τον νόμο Σουφλιά στον Ερασιτέχνη, αλλά ακόμα και με την τροπολογία αυτή οι εγκαταστάσεις αυτές ήταν μακριά από αυτές που ζητούσε και απαιτούσε ο όμιλος.


2. Λύση του ΟΑΚΑ. Σκέψεις του Δημήτρη Γιαννακόπολου όπως αυτές διέρρευσαν στον τύπο.

 

Πριν μερικές μέρες και σχεδόν ταυτόχρονα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά της ΠΑΕ από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, έκαναν την εμφάνιση τους δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για σκέψεις του ώστε να ζητήσει από την πολιτεία το ΟΑΚΑ για αποκλειστική εκμετάλλευση για 20 χρόνια.


Όταν άκουσα την είδηση το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν το εξής... Ξεκινήσαμε πριν 20 χρόνια για να βρούμε έκταση ώστε να κατασκευάσουμε σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο, κοιτάξαμε δεκάδες λύσεις, κάναμε εκατοντάδες συζητήσεις, συναντήσεις και συσκέψεις... για να ξαναγυρίσουμε εκεί που ξεκινήσαμε; Στο ΟΑΚΑ;


Το οξύμωρο όμως της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ενώ αυτή η είδηση έβγαινε από ΜΜΕ προσκείμενα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, η εφημερίδα «Πράσινη» συμφερόντων του ίδιου, πέρυσι κυκλοφόρησε με το παρακάτω εξώφυλλο.


6-9-2012


- ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΣΤΟ ΟΑΚΑ.
- ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΟΣΟΙ ΟΡΕΓΟΝΤΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ..
- ΚΟΥΠΑ ΣΤΟ ΝΑΟ
- Ασφυξία προκαλεί πια το ολυμπιακό στάδιο...

 

Εδώ υπάρχει μια ανακολουθία.. Πως πέρυσι το ΟΑΚΑ προκαλούσε ασφυξία στον Παναθηναϊκό φέτος είναι κατάλληλο και αποτελεί λύση για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο;

 

H λύση του ΟΑΚΑ αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους οργανωμένους θεωρώντας τη συγκεκριμένη επιλογή ως πισωγύρισμα και χωρίς λογική καθώς βλέπουν τους ανταγωνιστές μας να προσανατολίζονται σε σύγχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα στις περιοχές οι οποίες είναι ταυτισμένες με τις ομάδες αυτές.. Μετά την ομάδα με τα ερυθρόλευκα και το Καραϊσκάκη των 33.000 θέσεων, βλέπουμε και την ΑΕΚ να ετοιμάζει κάτι σημαντικό στη Ν. Φιλαδέλφεια με 34000 θέσεις αλλά και τον ΠΑΟΚ να σχεδιάζει πλάνο με 35000 στην Τούμπα.

 

Τόσα χρόνια δεν λέγαμε ότι το ΟΑΚΑ δεν μπορεί να αποτελέσει έδρα φόβητρο για τους αντιπάλους;


Τόσα χρόνια δεν λέγαμε ότι το ΟΑΚΑ αποτελεί βραχνά για την ομάδα καθώς είναι απομακρυσμένο σε μία αχανή περιοχή;


Τόσο χρόνια δεν λέγαμε ότι το ΟΑΚΑ είναι κρύο, απρόσωπο και ακατάλληλο για ποδόσφαιρο αφού είναι στάδιο και όχι γήπεδο;


Τόσα χρόνια δεν λέγαμε ότι το ΟΑΚΑ ξεζουμίζει οικονομικά την ΠΑΕ εξαιτίας του τεράστιου ενοικίου που πληρώνει ετησίως;


Τόσα χρόνια δεν λέγαμε ότι η πολιτεία μας βλέπει σαν τα κορόιδα της υπόθεσης και προσπαθεί να μας φορτώσει το ΟΑΚΑ ώστε να το συντηρούμε εμείς;


Τόσα χρόνια δεν λέγαμε ότι ακόμα και με 40.000 οπαδούς δεν γεμίζει και δεν μπορεί να δώσει την αίσθηση της καυτής έδρας;

 

Πως λοιπόν όλα αυτά άλλαξαν και το ΟΑΚΑ πλέον κρίνεται κατάλληλο, έδρα φόβητρο κλπ;


Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι θα ζητήσει αποκλειστική χρήση για 20 χρόνια. Δηλαδή.. μετά από 20 χρόνια τι; Πάλι θα αναζητούμε λύση; Αυτό δηλαδή είναι η μόνιμη λύση που οραματιζόμασταν;


Είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο; Όχι.


Είναι μέσα στην Αθήνα; Oχι. Και επιτέλους δεν είμαστε ΠανΜαρουσιακός. ΠανΑΘΗΝΑϊκος είμαστε.


Διασφαλίζει οικονομικά τον σύλλογο; Oχι.


Είναι μόνιμη λύση; Όχι.

Δηλαδή όταν λέμε αποκλειστική χρήση τι εννοούμε; Δηλαδή η διοίκηση του ΟΑΚΑ δεν θα έχει το δικαίωμα να διαθέσει το στάδιο για meeting στίβου, ούτε για συναυλίες, ούτε για άλλου είδους εκδηλώσεις;


Kαι για να το προχωρήσουμε λίγο πιο πέρα.. Αν ο υποψήφιος μεγαλομέτοχος θεωρεί ότι εκμεταλλευόμενος τις συγκυρίες -που οι κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπουλήσει σε ιδιώτες ό,τι μπορεί, προκειμένου να γλυτώσει έξοδα συντήρησης και λειτουργίας- πως είναι τόσο σίγουρος ότι αυτό θα περάσει τόσο εύκολα και ότι δεν θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε Ανώνυμη Εταιρία;


Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα υπάρξουν άμεσα αντιδράσεις και ότι ο νόμος θα ακυρωθεί στο ΣτΕ διότι μπάζει από παντού.

 

Είναι γνωστό ότι στο ΟΑΚΑ δεν μπορούν να υπάρξουν επαρκείς εμπορικές χρήσεις παρά μόνο ήπιες. Αυτό ισχύει και στο Καυτατζόγλειο με τον Ηρακλή επί χρόνια να προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να εκμεταλλευτεί κάποιους χώρους, αυτό ίσχυε και στο Καραϊσκάκη.


Θα μου πει κανείς.. Πως πήρε ο οσφπ εμπορικές χρήσεις στο τηγάνι και δεν θα μπορέσει να το καταφέρει ο Παναθηναϊκός;


Για 2 λόγους:


1. Διότι το ΣτΕ ακυρώνει έναν νόμο μόνο όταν κάποιος προσφεύγει κατά του νόμου αυτού και όχι αυτοβούλως... και


2. Διότι το ΣτΕ τότε για λόγους εθνικού συμφέροντος λόγω των Ολ. Αγώνων δεν ακύρωνε αθλητικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα είχε ακουστεί κάποτε πως υπήρχε μία είδους συμφωνία μεταξύ πολιτείας και ΣτΕ ώστε να μην σταματάνε τα έργα ακόμα και αν είχαν υπερβάσεις.


Να επισημάνω εδώ ότι στο γήπεδο Καραϊσκάκη έγιναν και άλλες υπερβάσεις όπως στον ΣΔ ο οποίος είναι μεγαλύτερος του επιτρεπόμενου.


Κατά την άποψή μου είναι σχεδόν αδύνατον ακόμα και αν η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ξεφορτωθεί τέτοιο βάρος , να επιτραπεί ξανά ένας τέτοιος αποχαρακτηρισμός. Δεν εγγυάται κανείς ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση το επιθυμεί αυτό θα μπορέσει να περάσει από το ΣτΕ. Στο ΣτΕ δεν δέχονται επιχειρηματολογίες του στυλ «...να δεν μπορούμε να συντηρήσουμε το στάδιο και το παραχωρούμε στον Παναθηναϊκό για να μας απαλλάξει από αυτό το έξοδο..».

 

Ποιοι και γιατί να προσφύγουν;

 

Όπως έγραψα παραπάνω η περίπτωση του ΟΑΚΑ μπορεί να εκπέσει σε ακυρωτικό δικαστήριο διότι μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ξεπούλημα και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και να προσφύγει κατά του νόμου που προβλέπει τις διατάξεις αυτές. Επιπλέον μπορεί κάποιος να προσφύγει στην περίπτωση που αυξηθεί το ποσοστό των εμπορικών χρήσεων κάνοντας λόγο για εμπορευματοποίηση του δημόσιου πλούτου προς όφελος μιας Ανώνυμης Εταιρίας.


Εκτός από αριστερές οργανώσεις και επιτροπές πολιτών μπορούν να προσφύγουν πολύ άνετα και αθλητικοί σύλλογοι οι οποίοι έχουν συμφέροντα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

 

Η σκέψη αυτή δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις μόνο εκτός Παναθηναϊκού αλλά και εντός της ομάδας. Ήδη τα μηνύματα από τα social media είναι αρνητικά ενώ οι οργανωμένοι θεωρείται σίγουρο πως θα αντιδράσουν με κάθε είδους τρόπο(επίσημες ανακοινώσεις, πανό κλπ..).


Να θυμίσουμε εδώ πως πριν δυο χρόνια ο Ανδρέας Βγενόπουλος γνωστοποίησε την ιδέα του για Παναθηναϊκή πολιτεία στο ΟΑΚΑ με την τεράστια διαφορά, ότι στο σκεπτικό του υπήρχε κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου σε χώρο στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΚΑ και όχι εκμετάλλευση του ήδη υπάρχοντος σταδίου.

 

Στο κείμενο αυτό προσπάθησα να αναλύσω την προοπτική του ΟΑΚΑ σαν λύση για το γηπεδικό ζήτημα του συλλόγου.


Αύριο θα συνεχίσω με την άποψη του κυρίου Γιάννη Αλαφούζου για επέκταση της χωρητικότητας της Λεωφόρου από τις 16 στις 20.000.

 

Θα κλείσω λέγοντας πως οι παραπάνω απόψεις αποτελούν προσωπική οπαδική οπτική για το ζήτημα και όχι του σαϊτ που με φιλοξενεί...

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Join us on Facebook
Follow us on Twitter