Πέμπτη, 19 Δεκέμβριος 2013

Το πιο χρήσιμο και αποδοτικό κτίριο στην Αθήνα (μέρος 1ο)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(13 ψήφο)

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου όλοι οι Παναθηναϊκοί είδαν επιτέλους αυτό που περίμεναν μήνες τώρα. Την παρουσίαση της πρότασης του Παν. Κι. για την ανάπλαση της περιοχής των Αμπελοκήπων με κεντρικό άξονα τη δημιουργία νέου, υπερσύχρονου, και ιδιόκτητου γηπέδου για τον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας.

Γράφει ο Norther13

 

Η αλήθεια είναι ότι όταν άκουσα τον περασμένο Μάιο κάποιες από τις λεπτομέρειες της πρότασης... απόρησα για το πώς είναι δυνατόν να μπορέσει ποτέ να σχεδιαστεί γήπεδο 44.000 θέσεων, σε μια τόσο πολυσύχναστη και φορτωμένη από προβλήματα περιοχή και αντί να δημιουργεί επιπλέον προβλήματα... αντιθέτως να επιλύει όλα σχεδόν τα υπάρχοντα... Και όμως εγώ όπως και οι περισσότεροι πήρα την απάντηση μου.

 

Είναι γνωστό πλέον πως ένα γήπεδο στις μέρες μας δεν είναι απλά ένα κτίριο στο οποίο απλά διεξάγονται οι αθλητικές υποχρεώσεις της ομάδας που παίζει σ' αυτό. Ειδικά όταν αυτή η εγκατάσταση βρίσκεται μέσα σε μία πολυσύχναστη και κατοικημένη περιοχή, είναι απαραίτητο να είναι ομαλά ενταγμένο στο ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στη καθημερινότητα των κατοίκων. Όταν δε μιλάμε για τις προϋποθέσεις οπού το γήπεδο αυτό λύνει, ουσιαστικά και σημαντικά προβλήματα τότε πρόκειται για κάτι αναγκαίο.

 

Αν καθίσει κάποιος και σκεφτεί πόσες φορές φιλοξενεί ένα γήπεδο αγώνες της ομάδας και θέσει σαν προϋπόθεση την καλύτερη δυνατή χρονιά...δηλαδή 2-3 φιλικά,17 αγώνες πρωταθλήματος, 5 αγώνες κυπέλλου και μια πορεία στους 8 μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης (με 2 προκριματικά και 5-6 ματς εντός).. τότε θα φτάσει στο συμπέρασμα ότι το γήπεδο θα χρησιμοποιείται το πολύ για 33 φορές σε μία σεζόν.

 

Ένας αριθμός βέβαια που μειώνεται όταν η ομάδα δεν κάνει την καλύτερη δυνατή σεζόν και υπάρξουν αποκλεισμοί.. Τι γίνεται όμως μ' αυτό το κτίριο στις 330 υπόλοιπες μέρες του χρόνου;

 

Τι προσφέρει το γήπεδο όπως το σχεδίασε ο Κίμων Βενέρης;

 

Τι ανταποδοτικά οφέλη προβλέπονται για την περιοχή των Αμπελοκήπων; Τελικά το γήπεδο όπως είναι σήμερα είναι πιο χρήσιμο από αυτό που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας;

 

Στο παρακάτω κείμενο λοιπόν θα προσπαθήσω να αναλύσω όσο καλύτερα μπορώ τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από την πρόταση αυτή, τι προβλέπει σε γενικές γραμμές το πλάνο και ποια τα οφέλη που συνοδεύουν την κατασκευή του γηπέδου στη συγκεκριμένη θέση, για την ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων.

 

1.Χιλιάδες θέσεις εργασίας

Ήδη είναι γνωστό πως η επιστροφή του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Λεωφόρου έχει αυξήσει την κίνηση από την παρουσία φιλάθλων στην ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων.


Έτσι το γεγονός αυτό λειτούργησε καθοριστικά στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων και καταστημάτων στα πέριξ του γηπέδου κάτι που με τη σειρά του, δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη του εμπορίου και οικονομική ανάσα στην τοπική κοινωνία.


Είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό ότι σε περιοχές που κατασκευάζονται αθλητικές υποδομές μαζί με τα αποτελέσματα που προανέφερα, υπάρχει και θεαματική μείωση της εγκληματικότητας παρά του ό, τι υποστηρίζουν οι αμαθείς.


Άρα και μόνο η επιστροφή του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο έχει αναστήσει οικονομικά τους Αμπελόκηπους κάτι που σημαίνει πως σε ενδεχόμενη φυγή του Παναθηναϊκού από τον χώρο αυτό, η περιοχή θα επέστρεφε στην προηγούμενη κατάσταση με καταστήματα και πάλι να κλείσουν και ανθρώπους να οδηγηθούν στην ανεργία.


Αν σε όλο αυτό συνυπολογίσουμε το γεγονός πως και το ίδιο το γήπεδο θα δημιουργήσει 4.000 νέες θέσεις εργασίας με τις 2.000 εξ' αυτών μόνιμες μετά την ολοκλήρωση του έργου, τότε μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη, για ευημερία και εργασία όχι μόνο στο βασικό κτίριο αλλά και σε όλη συνολικά την περιοχή.


Θέσεις που θεωρείται βέβαιο πως θα χαθούν αν το πλάνο δεν προχωρήσει και αν ο Παναθηναϊκός αναγκαστεί να ξεριζωθεί εξαιτίας του εγκληματικού Π.Δ.


Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως και στο Βοτανικό θα υπάρχουν αυτές οι 2.000 μόνιμες θέσεις εργασίας όπως και οι άλλες 2.000 κατά την κατασκευή του έργου, όμως υπάρχει η τεράστια διαφορά πως στους Αμπελόκηπους μιλάμε για καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή τα οποία άνοιξαν και δουλεύουν με αφορμή της επιστροφής του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, ενώ στο Βοτανικό δεν υπάρχει περιβάλλον που επωφελείται καθότι είναι στη μέση του πουθενά.

 

2. Διάσωση προσφυγικών κτιρίων

 

Τα προσφυγικά απέναντι από το γήπεδο της Λεωφόρου αποτελούν ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης των Αθηνών κτίρια φορτωµένα µε βαριά ιστορία, που αντί να αποτελούν καµάρι για την πόλη τους µοιάζουν µε ανοιχτές πληγές καθώς έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου, της ασυνεννοησίας και της έλλειψης στρατηγικής για την αξιοποίηση της πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονοµιάς.

 

Το 2004 με πρόσχημα τους ολυμπιακούς αγώνες αποφασίστηκε η κατεδάφιση των προσφυγικών κτιρίων απέναντι από το γήπεδο της Λεωφόρου αλλά μετά από αντιδράσεις αυτό αποφεύχθηκε με αποτέλεσμα τα κτίρια αυτά να κρυφτούν τελικά πίσω από νάιλον καλύμματα για να μην φαίνεται αυτή η ντροπιαστική εικόνα των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων αυτών κτισμάτων.

 

Για την τύχη τους πολλές φορές ακούσαμε διάφορες προτάσεις και αποφάσεις αρμοδίων φορέων ωστόσο ποτέ δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενέργεια για να υλοποιηθεί οποιοσδήποτε προγραμματισμός. Η αιτία; Η πιο απλή και λογική. Η έλλειψη χρημάτων και πόρων.

 

Έτσι τα προσφυγικά έχουν παραδοθεί στην τύχη τους. Ο χρόνος περνάει από πάνω τους και μέρα με τη μέρα τα κτίσματα αυτά ολοένα και βρίσκονται εκτεθειμένα στους παράγοντες που τα έφεραν σ' αυτήν την άθλια και τριτοκοσμική κατάσταση.

 

Κρύο, ψύχος, υγρασία, ξηρασία, καύσωνες και διάφορες ανθρώπινες ενέργειες διαλύουν καθημερινά τις εγκαταστάσεις αυτές και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα πληρώσουν το τίμημα της εγκατάλειψης και αδιαφορίας αφού η συνεχιζόμενη φθορά θα τις καταδικάσει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

 

Όσες φωτογραφίες και αν δημοσιεύσουμε δεν θα μπορέσουν να αποτυπώσουν την ωμή και σκληρή πραγματικότητα. Ούτε βέβαια την αίσθηση της διάβρωσης, της εξαθλίωσης, της εγκατάλειψης, της επικινδυνότητας, της αποφοράς, που χαρακτηρίζει την παρουσία των οικημάτων αυτών.

 

Ίσως μια επίσκεψη στην περιοχή θα ήταν αρκετή για τον καθένα να διαπιστώσει το μέγεθος της απροχώρητης κατάστασης σε ένα περιβάλλον μολυσμένο, επικίνδυνο και ακατάλληλο προς κατοίκηση, με πλήθος από τρωκτικά, αδέσποτα, σκουπίδια, περιττώματα, σύριγγες και ο, τι άλλο βάλει ο ανθρώπινος νους.

 

Το χειρότερο δε είναι το γεγονός ότι αποκρουστικά και επικίνδυνα αυτά κτίσματα βρίσκονται όχι μόνο εντός κατοικημένης περιοχής, αλλά δίπλα ακριβώς και νοσοκομειακές εγκαταστάσεις γιγαντώνοντας έτσι το πρόβλημα της παρουσίας τους στην περιοχή με τη συγκεκριμένη μορφή και κατάσταση.

 

Και όμως. Η πρόταση Βενέρη και Παν. Κι. ήρθε να δώσει οριστική, ουσιαστική, πραγματική και άμεσα υλοποιήσιμη λύση για την τύχη των κατοικιών αυτών. Μια πρόταση που ικανοποιεί τον καθένα που θέλει όχι μόνο να δει αυτά τα κτίσματα να διασωθούν από την απαξίωση και την εγκατάλειψη αλλά να αποκτήσουν και πάλι ζωή λειτουργικότητα και τη μορφή που θα έπρεπε να έχουν.

 

Το πλάνο Βενέρη επαναφέρει την αρχική μορφή των οικημάτων αυτών, επιστρέφει τη ζωή σ' αυτά, τα κάνει χρήσιμα, λειτουργικά, σύγχρονα, τα σώζει από τη βέβαιη μη αναστρέψιμη φθορά και αξιοποιεί την παρουσίαση στους Αμπελόκηπους.

 

Είναι η μοναδική ρεαλιστική και άμεσα πραγματοποιήσιμη πρόταση για οριστική διάσωση και αξιοποίηση των προσφυγικών κατοικιών.

 

Τα κτήρια αυτά κρατούν το εξωτερικό τους κέλυφος, διατηρούν την αρχική τους μορφή, η όψη τους αναπαλαιώνεται και τα ιστορικά αυτά κτίσματα διασώζουν και την παρουσία σους αλλά και την μορφή τους.

 

Ο Κίμωνας Βενέρης σεβόμενος την ιστορικότητα των οικημάτων αυτών προτείνει κάτι εφικτό, λογικό και συνάμα υλοποιήσιμο πλάνο για τη διάσωση την κατοικιών αυτών.

 

3. Μεταφορά σχολείων

 

Έτσι η σκέψη του αρχιτέκτονα είναι η μεταφορά των σχολικών μονάδων που βρίσκονται από την πίσω μεριά της Τσόχα στη θέση που σήμερα βρίσκονται οι προσφυγικές κατοικίες.

 

Τα κτίσματα αυτά μετατρέπονται σε ολοκαίνουργια σχολεία, με σύγχρονες αίθουσες και όπως αναφέραμε παραπάνω η εξωτερική όψη τους επανέρχεται στην αρχική της μορφή.


Μάλιστα ο Κίμων Βενέρης τόσο κατά τη διάρκεια στης παρουσίασης όσο και στην οπαδική εκπομπή στην οποία βρέθηκε, δήλωσε πως δεν θα τραβούσε ούτε μία γραμμή εάν δεν ήταν σίγουρος για το αν τα σχολεία μπορούν να μεταφέρουν το σύνολο των εγκαταστάσεων τους ή όχι.


Τα σχολεία λοιπόν μεταστεγάζονται στα 6 από τα 8 οικήματα, ενώ μάλιστα επωφελούνται από έναν παράγοντα ο οποίος θα λύσει για πάντα το ενεργειακό ζήτημα τους.
Τοποθετούνται στις οροφές φωτοβολταϊκά και έτσι τα σχολεία σε ποσοστό 100% λύνουν το ενεργειακό τους πρόβλημα κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναπληρώσουν ούτε ένα ευρώ σε ρεύμα και θέρμανση.
Επίσης τοποθετούνται μπροστά τους ισχυρά ηχοπετάσματα τα οποία θα μειώνουν στο ελάχιστο τον θόρυβο που προέρχεται από το δρόμο ενώ μελλοντικά υπάρχει η σκέψη να κατασκευαστεί πεζογέφυρα με σκοπό την ασφαλέστερη μεταφορά των μαθητών.


Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως ο αρχιτέκτονας επεξεργάζεται και επιπλέον οφέλη σχετικά με τη μεταστέγαση και μεταφορά των σχολείων.

 

4. Άγιος Σάββας

 

Το πλάνο του Παν Κι δεν θα μπορούσε να παραβλέψει το γεγονός που κάποιοι συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται και περνούν δύσκολες ώρες και στιγμές έχοντας ανάγκη από ηρεμία και γαλήνη στην ογκολογική κλινική του Άγιου Σάββα.


Τα ανταποδοτικά οφέλη που προβλέπονται για την κλινική αυτή είναι και σημαντικά και ουσιαστικά.


Η κλινική θα λύσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών της αναγκών καθώς θα παίρνει ρεύμα από το κυρίως κτίσμα του γηπέδου. Κάτι βέβαια πολύ σημαντικό αν σκεφτούμε το γεγονός των περικοπών στις χρηματοδοτήσεις των νοσοκομειακών μονάδων στις μέρες που ζούμε. Φανταστείτε λοιπόν το πόσα χρήματα εξοικονομούνται για την κλινική όταν θα έχει λύσεις κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το ενεργειακό της πρόβλημα.


Επιπλέον τοποθετούνται και μπροστά στην κλινική (όπως και στα σχολεία) ισχυρά ηχοπετάσματα και έτσι ελαχιστοποιούνται οι όποια φασαρία προέρχεται είτε από το γήπεδο είτε από τον δρόμο.. Εδώ και πάλι είμαι σε θέση να γνωρίζω πως ο αρχιτέκτονας επεξεργάζεται και άλλες λεπτομέρειες που θα ωφελήσουν την κλινική ώστε να προσφέρει ησυχία και γαλήνη στους ασθενείς.

 

Plan B.

 

Όπως αποκάλυψαν τα μέλη του Παν. Κι. στην εκπομπή των οπαδών στην οποία έδωσαν το παρόν έχουν και εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που υπάρχει κόλλημα με τη μεταφορά των σχολείων στα προσφυγικά. Σ' αυτό προσανατολίζονται να μεταφέρουν τα σχολεία όχι στα προσφυγικά αλλά σε μια όμορη έκταση 14,5 στρεμμάτων, ακριβώς δίπλα από εκεί που βρίσκονται τώρα. Και πάλι αυτά τα σχολεία θα είναι άνετα, και πάλι θα έχει διασφαλιστεί το σύνολο των αιθουσών, και πάλι θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και οικολογικά.

 

Συνεχίζεται...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Join us on Facebook
Follow us on Twitter