Τρίτη, 24 Δεκέμβριος 2013

Το πιο χρήσιμο και αποδοτικό κτίριο στην Αθήνα (μέρος 2ο)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφο)

Στο προηγούμενο κείμενο αναλύσαμε τους τρόπους με τους οποίους ο Κίμων Βενέρης και το Παν Κι προτείνει τη μεταφορά στων σχολικών συγκροτημάτων από τη θέση όπου σήμερα βρίσκονται στα κτίρια των προσφυγικών, τα οφέλη που δημιουργούνται στα νέα αυτά σχολεία από ενεργειακή αυτάρκεια.

Γράφει ο Norther13

 

Επίσης αναφέραμε το γεγονός πως η κλινική του Αγίου Σάββα θα επωφεληθεί από το ρεύμα που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της, όπως και το γεγονός ότι στην περιοχή θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας είτε από τη λειτουργία του γηπέδου, είτε από το ότι θα διατηρηθούν χιλιάδες άλλες στην ευρύτερη περιοχή.

 

Όπως επίσης κάναμε γνωστό πως υπάρχει και plan B για τη δημιουργία του γηπέδου εκτός από αυτό που κατατέθηκε.

 

O ρόλος του αθλητισμού, και ειδικότερα του ποδοσφαίρου, στην ανασυγκρότηση των πόλεων είναι πολύπλευρος. H κατασκευή μεγάλων γηπέδων συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς δημιουργούν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Παράλληλα παρατηρείται αύξηση του αστικού τουρισμού, αυξημένη προβολή και εμπλουτισμένη εικόνα της κοινότητας, προκαλείται συμπληρωματική οικονομική ανάπτυξη, ενώ προκύπτουν πολλαπλά οφέλη στην καθημερινότητα των κατοίκων.

 

Έτσι και το πλάνο που παρουσίασε το Παν Κι δεν περιλαμβάνει έτσι απλά ένα απλό γήπεδο σε μία αστική περιοχή. Αυτό το οποίο οραματίστηκαν αφορά έναν κόμβο οικονομικής, εργασιακής, εμπορικής, πολιτισμικής, αθλητικής, οικιστικής, ενεργειακής, κοινωνικής και πράσινης(από οικολογικής πλευράς) ανάπτυξης.

 

Είναι δύσκολο για τον καθένα να μπορέσει να σκεφτεί κάποιο άλλο κτίριο στην Αθήνα... ακόμα και σ' όλη την Ελλάδα που να προσφέρει τόσες παροχές και οφέλη στο περιβάλλον που εντάσσεται.

 

Δωρεάν ρεύμα στην περιοχή.

 

Μιλήσαμε για το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλεψη να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ στις οροφές των προσφυγικών όταν αυτά θα μετατραπούν σε σχολεία με αποτέλεσμα την ενεργειακή τους αυτάρκεια σε ποσοστό 100%, όπως και το ότι η κλινική του Αγίου Σάββα θα επωφελείται από τα πάνελ που θα υπάρχουν στο σκέπαστρο του γηπέδου σε εμβαδό 7.000 τ.μ.


Όμως εκτός από την κλινική υπάρχει πρόβλεψη να παρέχεται δωρεάν ρεύμα και σε κατοίκους της περιοχής από το σκέπαστρο του γηπέδου. Φανταστείτε λοιπόν την προοπτική του να έρθει κάποιος μία μέρα και να σου πει ότι θα σου παρέχει δωρεάν ρεύμα. Ότι δηλαδή θα σε απαλλάξει από ένα οικονομικό βάρος χιλιάδων ευρώ κάθε χρόνο.. Και βέβαια το πόσο σημαντική είναι αυτή η παροχή όταν θα ωφελήσει εκατοντάδες πολίτες. Όταν εκατοντάδες νοικοκυριά θα απαλλαχθούν από αυτό το οικονομικό βάρος χωρίς φυσικά να χάσουν την παροχή.

 

1.000 θέσεις πάρκινκ

 

Εδώ η πρόταση του Παν Κι λύνει ένα άλυτο πρόβλημα δεκαετιών που δεν μπόρεσε κανένας δήμος, καμία νομαρχία να το αντιμετωπίσουν ποτέ. Είναι γνωστό σε όποιον έχει επισκεφτεί την περιοχή ότι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ότι δεν υπάρχουν ελεύθεροι 'η κοινόχρηστοι χώροι για να παρκάρει κανείς το αυτοκίνητό του.
Πρόβλημα δε που γίνεται μεγαλύτερο όταν το συγκεκριμένο είναι καθημερινότητα. Όταν δηλαδή είναι κάποιος κάτοικος της περιοχής και επί καθημερινής βάσης αναγκάζεται να μπαίνει στη διαδικασία να βρει κάπου να παρκάρει το αυτοκίνητό του.

 

Ο αρχιτέκτονας εντός του κτιρίου του γηπέδου δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους με ιδιαίτερα προνομιακές τιμές να λύσουν το πρόβλημά αυτό και να απαλλαγούν και από αυτή τη κουραστική και ψυχοφθόρο διαδικασία από το πάρκινκ που θα λειτουργεί καθημερινά συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους κόμβους της χώρας.


Στο σημείο αυτό να πούμε ότι υπάρχει και η πρόβλεψη της υποστήριξης άλλων 1.000 θέσεων από πάρκινκ της γύρω περιοχής για τις μέρες των αγώνων.

 

Διαπλάτυνση πεζοδρομίου επί της Αλεξάνδρας.

 

Θα περίμενε κάποιος ότι η δημιουργία ενός γηπέδου σε εμβαδόν 38,5 στρεμμάτων θα δυσκόλευε την μετακίνηση και τη διέλευση των πολιτών όμως ο σχεδιασμός δείχνει μία τελείως άλλη πραγματικότητα.

 

38

podosfairo-leoforos

Όπως φαίνεται στις παραπάνω εικόνες το πλάνο προβλέπει τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου κατά 2 με 3 μέτρα μπροστά στην Αλεξάνδρας ενώ δημιουργούνται επιπλέον μέτρα πεζοδρόμησης κάτω από το στέγαστρο ανάμεσα στους πυλώνες και στις θύρες. Έτσι διευκολύνεται η προσέλευση και η απομάκρυνση των οπαδών στις μέρες των αγώνων ενώ στις υπόλοιπες μέρες η διέλευση των πεζών γίνεται πιο άνετη και ευχάριστη.

 

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία πεζογέφυρας όπως και τη διαμόρφωση της υπόγειας διάβασης ώστε η κίνηση των διερχομένων να γίνεται ευκολότερη και ασφαλέστερη..

 

Περισσότερο πράσινο.

 

Από το σχέδιο δεν θα μπορούσε να λείψει η πρόβλεψη για επιπλέον πράσινο στην περιοχή πίσω από το γήπεδο όπως αυτό αλλάζει φορά. Σε έκταση 14,5 στρεμμάτων που βρίσκεται έξω από το πέταλο (το επί της οδού Έλενας Βενιζέλου) έχει προβλεφθεί δεντροφύτευση υψηλού πρασίνου με σκοπό τη δημιουργία μίας συνέχειας με το Λυκαβηττό.


Έτσι βέβαια οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν επιπλέον πράσινο και οξυγόνο στη φορτωμένη με μπετόν περιοχή των Αμπελοκήπων. Μια προσφορά ιδιαίτερα σημαντική για το περιβάλλον και την εικόνα της περιοχής. Έτσι εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην περιοχή θα παρουσιάσουν σημαντικότατη άνοδο.

 

Εμπορικοί χώροι

 

Έχουμε πολλές φορές αναφέρει την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της ύπαρξης εμπορικών χρήσεων που λειτουργούν συνοδευτικά στις εγκαταστάσεις των γηπέδων παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα εσόδων για τις ομάδες και σε μέρες και ώρες που δεν υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες.


Η πρόταση του Κίμωνα Βενέρη σεβόμενη απόλυτα στις εμπορικές και οικονομικές ισορροπίες με την περιοχή, θέτει τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου σε εμβαδόν της τάξης των 7.000 τμ. Ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι το κυρίως κτίσμα το γηπέδου είναι αρκετά χαμηλότερο του επιτρεπτού θα καταλάβει εύκολα ότι το γήπεδο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της περιοχής που έρχεται να συνυπάρξει με τις γύρω επιχειρήσεις και όχι να τις εξαφανίσει. Κάτι που δεν το λέω εγώ. Είναι κάτι που έχει ανακοινωθεί και επίσημα. Ο Σ.Δ του έργου είναι στο 1 με κάλυψη στις 44000 τμ ενώ η περιοχή δίνει τη δυνατότητα να χτίσει κάποιος με Σ.Δ 3 και εμβαδόν 115.000 τμ.


Άλλωστε μόνο και μόνο το ότι υπολογίζεται πως η επισκεψημότητα της περιοχής θα είναι της τάξης των 100.000 πολιτών σε εβδομαδιαία βάση, είναι από μόνη της ικανή να δημιουργήσει έναν ευρύτερο οικονομικό και εμπορικό κόμβο.

 

Ένα πράσινο και οικολογικό γήπεδο.

 

Επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας τόσα χρόνια και κάπου έχει κουράσει το θέμα των οικολογικών ευαισθησιών όποτε ενδιαφέρεται ο Παναθηναϊκός να κατασκευάσει γήπεδο σε κάποιο σημείο, η μελέτη κινείται και σ' αυτή τη λογική προβλέποντας ένα γήπεδο φιλικό στο περιβάλλον.


Όσοι ασχολήθηκαν τα τελευταία χρόνια με το ζήτημα θα θυμούνται το γεγονός ότι όπου και να στόχευε ο Παναθηναϊκός για δημιουργία γηπέδου, ξεπηδούσε από ένα μητροπολιτικό πάρκο το οποίο και πάντα εμπόδιζε ο Παναθηναϊκός.


Να θυμηθούμε το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί, στο Γαλάτσι, στο Ελληνικό, στον Ελαιώνα..; Που θέλησε ο Παναθηναϊκός να δημιουργήσει γήπεδο και δεν παρουσιάστηκε ένα μητροπολιτικό πάρκο..;

Και βέβαια κανένα μητροπολιτικό πάρκο δεν δημιουργήθηκε πουθενά, σε καμία από τις παραπάνω περιοχές και το μόνο σίγουρο είναι πως ποτέ δεν θα δημιουργηθεί κανένα μητροπολιτικό πάρκο...

 

Για το λόγο αυτό ο αρχιτέκτονας προβλέπει κάποιες οικολογικές και «πράσινες» προδιαγραφές που κάνουν το γήπεδο φιλικό προς το περιβάλλον και βέβαια οικολογικό.

 

Το κέλυφος λοιπόν του γηπέδου είναι κατασκευασμένο από πάνελ σκυροδέματος 12 χιλιοστών που περιέχουν υαλονύματα, υλικό που είναι αντιπυρικό 100% ανακυκλώσιμο λόγω των φυσικών στοιχείων του. Καθώς και οτι έχει εξαιρετικές θερμομονωτικές ικανότητες είναι 100% ανακυκλώσιμο και δεν αποβάλλει θερμότητα για να προκαλέσει ρύπανση.
Είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εντείνει την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό, αλλά και να αποτρέπει την όχληση.


Μάλιστα το παράδειγμα για την επιλογή των φωτοβολταϊκών, πάρθηκε από το γήπεδο της Εσπανιόλ, το οποίο βραβεύτηκε ως πράσινο και οικολογικό γήπεδο.Πως κινήθηκε το πλάνο του Παν Κι

 

Έτσι καθώς το ποδόσφαιρο αποκτά όλο και μεγαλύτερη εμβέλεια από κοινωνική, χρηματική και οικονομική άποψη, παράλληλα αρχίζει να παίζει σημαντικότερο ρόλο και το ποδοσφαιρικό γήπεδο, το οποίο μετατρέπεται σε μαγνήτη που προσελκύει όλων των ειδών τις οικονομικές δραστηριότητες.


Λόγω της υψηλής προβολής που έχει το άθλημα, η περιοχή γύρω από το στάδιο έχει αποκτήσει ενδιαφέρον ως χώρος εγκατάστασης επιχειρήσεων, γιατί εκεί μπορεί κανείς να προβάλλει την εταιρεία του συνδέοντάς τη, με το στάδιο ή με την ομάδα. Επιπλέον, ένα ποδοσφαιρικό στάδιο διαθέτει συχνά άριστες υποδομές (οδικό σύστημα, χώρους στάθμευσης και σταθμούς μετεπιβίβασης), στοιχείο απαραίτητο για την εγκατάσταση εμπορικών κτιρίων, όπως τα κτίρια γραφείων και τα εμπορικά κέντρα.

 

Επιπλέον, από τη στιγμή που ένα στάδιο χρησιμοποιείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τα βράδια της εβδομάδας, το σύνολο της υποδομής μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά τις ώρες λειτουργίας των γραφείων και των εμπορικών καταστημάτων, δημιουργώντας έτσι την τέλεια συμβίωση. Το ποδοσφαιρικό στάδιο δεν χρησιμοποιείται πια μόνο για τους 25 ποδοσφαιρικούς αγώνες της χρονιάς. Αντιθέτως, σήμερα, παρουσιάζει συνεχή ροή δραστηριοτήτων.


Διεξάγονται εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια, αλλά και συγκεντρώσεις κάθε είδους. Ορισμένα στάδια, μάλιστα, φιλοξενούν δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, οπότε έχουν εξασφαλισμένους τουλάχιστον 50 αγώνες το χρόνο.

Πάνω σ' αυτή τη λογική κινήθηκε η μελέτη του Παν Κι για την πρόταση της ανάπλασης της περιοχής των Αμπελοκήπων με άρμα την κατασκευή ενός οικολογικού και απίστευτα αποδοτικού γηπέδου.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το Παν Κι δεν προτείνει ένα απλό γήπεδο αλλά τη δημιουργία ενός οικονομικού, κοινωνικού, πολιτισμικού και αθλητικού κόμβου.

 

Θα κλείσω με την πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Παν Κι, Θόδωρου Μαραγκουδάκη αναφερόμενος στον πρόεδρο της Παναθηναϊκής Συμμαχίας Γιάννη Αλαφούζο.

 

Λέει λοιπόν αναφερόμενος στον πρόεδρο της Συμμαχίας.

 

«Κατ αρχάς απ' ο,τι βλέπω υπάρχει μία ομόθυμη επιθυμία να έχουμε γήπεδο στη Λεωφόρο, και σ' ό,τι αφορά τις αμφιβολίες που εκφράζονται από ορισμένους... ας αναλογιστούνε πού βρισκόμασταν πριν από πολύ λίγο χρόνο, ένα πολύ μικρό διάστημα, και πού βρισκόμαστε σήμερα.


Πριν από ένα χρόνο περίπου, η ομάδα ήταν στο άδειο ΟΑΚΑ, το γήπεδο της Λεωφόρου ήταν στα πρόθυρα της κατεδάφισης, υπήρχε ο νόμος Μπιρμπίλη που απειλούσε άμεσα με γκρέμισμα τη Λεωφόρου, και πολύ σύντομα όλα αυτά αντιστράφηκαν.


Η ομάδα γύρισε στη Λεωφόρο και φυσικά και εγώ χειροκρότησα για την ενέργεια αυτή.. της διοίκησης με πρόεδρο τον κύριο Αλαφούζο διότι ήταν κάτι που θέλαμε όλοι...


Η κατεδάφιση απομακρύνθηκε και με ενέργειες της διοίκησης του Παναθηναϊκού για μία πενταετία και πιστεύουμε ότι θα πάει ακόμα πιο πέρα αρκεί να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση μέχρι να πάψει να υπάρχει αυτός ο κίνδυνος .

 

Και θα αναφέρω ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Υπήρξε για πρώτη φορά η θεσμική παραδοχή με την εξαγγελία της περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση των έργων ανακατασκευής για τα οποία μίλησε ο κύριος Αλαφούζος.
Δηλαδή ένας κρατικός και θεσμικός φορέας παραδέχεται με την κίνηση του αυτή ότι ο Παναθηναϊκός μένει στη Λεωφόρο και δίνει και χρήματα για τη βελτίωσή της.


Τώρα από κει και πέρα, ασφαλώς στη σημερινή πραγματικότητα τα έργα που εξήγγειλε της περιορισμένης ανακατασκευής ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, είναι κάτι για το οποίο είμαστε θετικοί και σίγουρα βελτιώνει την υπάρχουσα κατάσταση αποτελώντας άλλο ένα βήμα για την κατοχύρωση της παραμονής μας εκεί.


Τώρα ως προς τη δική μας πρόταση, μπορεί να είναι ένα όνειρο ασφαλώς, είναι όμως ένα όνειρο εφικτό και για να πραγματοποιηθεί δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους.


Κατ αρχάς όταν το γήπεδο θα γίνει 22.000 θέσεων, για να δείξουμε ότι χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο γήπεδο, αυτές οι 22.000 θέσεις πρέπει να γεμίζουνε και να μην χωράμε σ' αυτές.


Πρώτα λοιπόν εμείς πρέπει να δείξουμε σαν κόσμος του Παναθηναϊκού ότι θέλουμε να υλοποιηθεί αυτό το όνειρο και να είστε απόλυτα σίγουροί ότι αν το δείξουμε, δεν υπάρχει κανείς να μας σταματήσει. Ούτε προσφυγές, ούτε κορμοράνοι ούτε πολεοδομικά εμπόδια. Όλα θα γίνουνε τότε.


Άλλωστε η δική μας πρόταση δεν περιέχει τα λάθη που περιείχε η προηγούμενη πρόταση στο Βοτανικό όπου κάποιοι πάτησαν πάνω σ' αυτά και έκαναν τις προσφυγές με τα γνωστά αποτελέσματα. Είναι πολύ πιο μελετημένη και κάνει καλό στην περιοχή. Δεν έχει σκοπό να βολευτεί μόνο ο Παναθηναϊκός σε βάρος της περιοχής. Το αντίθετο. Έχει σκοπό ο Παναθηναϊκός να είναι ένα οργανικό κομμάτι της περιοχής και της Αθήνας και να πάμε όλοι μαζί ψηλά.


Θέλω λοιπόν να πω να είμαστε αισιόδοξοι, με την ενότητα και τη θέληση θα πετύχουμε πολλά, και θα κλείσω μ' αυτό που είπε ο κύριος Αλαφούζος και πολύ σωστά το είπε .. εάν τα 9.000 μέλη της συμμαχίας αυξηθούν τότε θα είναι πολύ μεγαλύτερες οι δυνατότητες και για γήπεδα και για υλοποίηση όλων των ονείρων και ακόμα και αν αλλάξει η ιδιοκτησία, θα πρέπει να ξέρει ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού είναι ο κόσμος».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Join us on Facebook
Follow us on Twitter