Σάββατο, 05 Οκτώβριος 2013

Αργύρης Καραγιάννης - «Ή στον Παναθηναϊκό ή... πανελλήνιο ρεκόρ»!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφο)

Διαβάστε στο aioniapistos.gr ανέκδοτες ιστορίες από τη ζωή και τη δράση του επικοντιστή Αργύρη Καραγιάννη. Ο Ανδρέας Οικονόμου ξεδιπλώνει το φοβερό παρασκήνιο της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό από το Γ.Σ. Αμαρουσίου και την ανατριχιαστική πίεση των «πρασίνων» για να αποκτήσει δελτίο στο Τριφύλλι ο αθλητής.

 

Του Ανδρέα Οικονόμου

 

Πολλές φορές η ιστορία είναι άδικη. Ήρωες αφήνουν πίσω τους τιτάνιο έργο και δεν αποκτούν ποτέ τη δόξα και την αναγνώριση που τους αξίζει. Τέτοιος ήρωας είναι ο Αργύρης Καραγιάννης, ένας από τους σημαντικότερους αθλητές του Παναθηναϊκού στα προπολεμικά χρόνια, ο οποίος τέτοιες ημέρες, στις 5 Οκτωβρίου του 1930 έγινε ο πρώτος Έλληνας χρυσός Βαλκανιονίκης!

 

Ας μελετήσουμε τη βιογραφία του, με άγνωστα στοιχεία της αθλητικής (και όχι μόνο) ζωής του που βλέπουν, μέσα από το aioniapistos.gr, για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Το παρασκήνιο της μεταπήδησης του αθλητή στον Παναθηναϊκό από το Μαρούσι είναι συγκλονιστικό!

 

Karagiannis2-Ο Καραγιάννης μεγαλούργησε στο άλμα επί κοντώ, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄20 και για μία δεκαετία. Διακρίθηκε -σε μικρότερο βαθμό- και στο αγώνισμα δρόμου των 100μ.

 

Πρώτη φορά τον συναντάμε σε αγώνες το 1921. Φοράει τη φανέλα του Γ.Σ. Αμαρουσίου και παίρνει μέρος σε διοργάνωση με… σημαδιακό όνομα: Στα  «Παναθήναια».

 

Ως αθλητής του Αμαρουσίου κατέκτησε πρωτιές σε επίσημους και διεθνείς αγώνες, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 3μ. 51εκ. (στην πορεία της καριέρας του βελτίωσε το ρεκόρ του επτά φορές!), ενώ πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924.

 

Ένας, όμως, ήταν ο μεγάλος στόχος της ζωής του, που παρέμενε ανεκπλήρωτος μέχρι το 1928: Να φορέσει τα χρώματα του αγαπημένου του Παναθηναϊκού.

 

Μόνο εύκολη αποδείχτηκε πως δεν θα ήταν η μεταγραφή του στο Τριφύλλι. Ο Καραγιάννης εγγράφηκε στα μητρώα του Παναθηναϊκού το 1927, όμως οι άνθρωποι του Γ.Σ. Αμαρουσίου ξεσηκώθηκαν. Υποστήριζαν πως ο αθλητής είχε κρατήσει κρυφό το γεγονός πως δεσμευόταν με συμβόλαιο μαζί τους. Ο πρόεδρος του Αμαρουσίου Λεωνίδας Πτέρης, προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή στα αθλητικά δρώμενα και ειδικά στις τάξεις του ΣΕΓΑΣ εκείνα τα χρόνια, πίεσε το Σύνδεσμο να τιμωρήσει με βαριά «καμπάνα» τον Καραγιάννη «προς παραδειγματισμό». Όπερ και εγένετο: δεκατέσσερις μήνες απαγόρευση συμμετοχής σε αγώνες, επίσημους και μη.

 Karagiannis-3-

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού αντέδρασαν. Θεώρησαν εξαιρετικά αυστηρή την ποινή και έθεσαν ως στόχο να λύσουν το ζήτημα με δυναμισμό και μεθοδικότητα. Αρχικά αποφασίστηκε να έρθουν σε επαφή με το Λεωνίδα Πτέρη και να επιχειρήσουν να τον «μαλακώσουν». Εξάλλου, ο Μαρίνος Μαρινάκης που είχε επιστρέψει στις τάξεις του Παναθηναϊκού (πρόκειται για τον ίδιο παράγοντα που είχε «συγκρουστεί» με τον Ιδρυτή Γιώργο Καλαφάτη στα πρώιμα χρόνια του Ομίλου) διατηρούσε καλές σχέσεις με τον ισχυρό άνδρα του Αμαρουσίου.

 

Το άκρως εντυπωσιακό, στα όρια του ανατριχιαστικού, αποφασίστηκε για την περίπτωση που οι επαφές Παναθηναϊκού – Αμαρουσίου δεν καρποφορούσαν:

 

Πλησίαζαν οι «Ελληνογερμανικοί Αγώνες» στίβου που θα διεξάγονταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο τον Μάρτιο του 1928. Επρόκειτο για διοργάνωση που θα τραβούσε πάνω της τα φώτα όλης της φίλαθλης κοινότητας. Θα αναμετρούνταν οι καλύτεροι Έλληνες και Γερμανοί αθλητές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ. Ο Καραγιάννης ήταν ο μοναδικός Έλληνας άλτης που είχε στο «τσεπάκι» το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, όμως δεν θα αγωνιζόταν αφού ήταν τιμωρημένος από τον ΣΕΓΑΣ.

 

Τι αποφάσισε λοιπόν ο Παναθηναϊκός; Μία εβδομάδα μετά τους Ελληνικογερμανικούς Αγώνες, πριν την έναρξη ποδοσφαιρικού παιχνιδιού στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μπροστά στα μάτια χιλιάδων φιλάθλων, ο Αργύρης Καραγιάννης θα ξεπερνούσε το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ! Τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη είχαν και ο Παναθηναϊκός και ο αθλητής στις ικανότητές του, τόσο μεγάλη ήταν η λαχτάρα για να ντυθεί στα πράσινα!

 

Αντιλαμβάνεστε το επικοινωνιακό δίλημμα στο οποίο βρισκόταν ο ΣΕΓΑΣ; Από τη μία, το Μαρούσι πίεζε ασφυκτικά να παραμείνει ως έχει η τιμωρία του Καραγιάννη. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός ισχυριζόταν πως όχι μόνο η χώρα χάνει τον καλύτερο άλτη της στο "επί κοντώ" στους αγώνες που περίμενε με αγωνία η φίλαθλη πρωτεύουσα, αλλά και πως ο αθλητής μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρίψει την καλύτερη ελληνική επίδοση και πως θα το αποδείκνυε πριν από ποδοσφαιρικό αγώνα!

 

Η λύση τελικά βρέθηκε χωρίς να χρειαστούν ακρότητες, τον Μάρτιο του 1928. Ο Γενικός Γραμματέας του Παναθηναϊκού Μιχάλης Παπάζογλου συναντήθηκε με τον ομότιτλό του στο Γ.Σ. Αμαρουσίου Κίτσου και συζήτησαν για το «ζήτημα Καραγιάννη». Οι δύο σύλλογοι συμφώνησαν να αποσύρει το Μαρούσι τις ενστάσεις και να αγωνιστεί κανονικά στους Ελληνογερμανικούς Αγώνες ο Καραγιάννης, αλλά ως αθλητής του Αμαρουσίου. Εφόσον πράγματι πετύχαινε καλή επίδοση, το σωματείο των Βορείων Προαστίων θα του χάριζε την «ελευθέρας» του. Ο άλτης βγήκε με ευκολία πρώτος στους αγώνες και ο Παναθηναϊκός καμάρωνε πως είχε πλέον στις τάξεις του τον καλύτερο αθλητή του αγωνίσματος εκείνα τα χρόνια.

 

Karagiannis-4

 

(Διπλή η χαρά για τους φίλους του Τριφυλλιού, αφού ταυτόχρονα τις ίδιες ημέρες γνωστοποιήθηκε στο κοινό και η συμφωνία του Ομίλου και με τον «μπόμπερ» του ποδοσφαίρου Αντώνη Τσολίνα).

 

Ακολούθησαν γιγαντιαίες επιτυχίες για τον Αργύρη Καραγιάννη σε διασυλλογικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ, ενώ την επόμενη χρονιά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους δοκιμαστικούς, προβαλκανικούς αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 3μ.70εκ. Η διοργάνωση ήταν ο προπομπός των Βαλκανικών Αγώνων και -εκτός του Καραγιάννη- διακρίθηκαν και οι αθλητές του Παναθηναϊκού Καρυοφύλλης, Πετρίδης, Φραγκούδης, Σάρρας. Ο Σύλλογος αναδείχθηκε ο Πολυνίκης των αγώνων με 27 βαθμούς. Με προτροπή του Απόστολου Νικολαΐδη αποφασίστηκε να τιμηθούν από το Τριφύλλι οι πέντε αθλητές με «ανάρτηση φωτογραφίας τους στα γραφεία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου». Μία τιμή που σήμερα μπορεί να δείχνει «μικρή» όμως στα χρόνια του Καραγιάννη θεωρούνταν μέγα παράσημο, όνειρο ζωής για κάθε αθλητή της πρωτεύουσας.

 

Το επόμενο έτος, το 1930, ο Καραγιάννης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο «επί κοντώ», στους πρώτους Βαλκανικούς Αγώνες (5 Οκτωβρίου), οι οποίοι και πάλι διεξήχθησαν στην Αθήνα. Και τι πρωτιά! Κατέρριψε το (δικό του) πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα με εκτίναξη 3μ.76εκ. Επίδοση που αποτελούσε και παμβαλκανικό ρεκόρ!

 

Για να συνοψίσουμε σε λίγες λέξεις τα αθλητικά προσόντα και τις επιδόσεις του Αργύρη Καραγιάννη, αρκεί να αναφέρουμε ένα και μόνο στατιστικό: Την πενταετία 1925 – 1930, ως αθλητής του Αμαρουσίου και του Παναθηναϊκού, συμμετείχε σε 15 διεθνείς διοργανώσεις. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε όλες, με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

 

Επαγγελματικά, μαζί με τον αδελφό του, δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο αθλητικών ρούχων. Ο Παναθηναϊκός συνεργαζόταν μαζί του για την ενδυμασία της ποδοσφαιρικής του ομάδας.

 

Ως άνθρωπος, από τα λιγοστά στοιχεία που υπάρχουν, φαίνεται πως ήταν εύθυμος και… γυναικάς. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα «Έλληνες Δον Ζουάν» που αναγράφεται σε λεζάντα φωτογραφίας αθλητικού περιοδικού, η οποία απεικονίζει τους Καραγιάννη και Παυλίδη παρέα με έξι Ολλανδέζες, κατά την παραμονή τους στο Άμστερνταμ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928.

 

Karagiannis-5

 

Υ.Γ. Θα ακολουθήσουν και άλλα αφιερώματα για μεγάλες προσωπικότητες -αθλητές και όχι μόνο- του Παναθηναϊκού που αδίκως το όνομά τους έχει μείνει στην αφάνεια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Join us on Facebook
Follow us on Twitter