Παρασκευή, 08 Νοέμβριος 2013

Αποκάλυψη: Ράγκμπι στη Λεωφόρο το 1930 και το 1962!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(13 ψήφο)

Ο Ανδρέας Οικονόμου αποκαλύπτει πως οι πρώτοι αγώνες Ράγκμπι στην Ελλάδα έγιναν, με την έγκριση του Παναθηναϊκού, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας· πρώτα το 1930 και εν συνεχεία το 1962!

 

Του Ανδρέα Οικονόμου

 

 «Ο Παναθηναικός, ο οποίος πάντοτε απέβλεπεν εις το να γίνει παναθλητικόν σωματείον, διότι τότε μόνον δύναται να εκπληρώσει τον προορισμόν του...»

(Ξενοφώντας Χατζησαράντος, Γ.Σ. Παναθηναϊκού, Αύγουστος 1965)

 

Το 1930 ο Παναθηναϊκός ήταν ήδη ένα σωματείο 22 ετών, που είχε πλάσει το χαρακτήρα του: αιώνια πρωταθλητής και πρωτοπόρος του ελληνικού αθλητισμού. Τη χρονιά που ο Άγγελος Μεσσάρης και η παρέα του φιλοδωρούσαν με οκτώ γκολ τον Ολυμπιακό, ο Σύλλογος της Αθήνας καλλιεργούσε όλα τα γνωστά αθλήματα της εποχής (και μερικά ακόμα, όχι και τόσο διαδεδομένα, που θα τα μελετήσουμε άλλη στιγμή) και ταυτόχρονα βοηθούσε, σε κάθε ευκαιρία, προς τη διάδοση και άλλων σπορ, που δεν ανήκαν στις τάξεις του, όπως για παράδειγμα το ράγκμπι.

 

Σκαλίζοντας όσο πιο πίσω γίνεται το χρόνο, το πρώτο κλαμπ στην Ελλάδα που συναντάμε να επιχειρεί να παίξει το άθλημα είναι ο «Οδυσσέας». Ένας όχι και τόσο γνωστός σύλλογος, που το Μάρτιο του 1930 αιτήθηκε στον Παναθηναϊκό να του παραχωρήσει το γήπεδό του, για να δώσει αγώνες ράγκμπι. Το Δ.Σ. του Τριφυλλιού ενέκρινε την αίτηση και έτσι, η Λεωφόρος έγινε το πρώτο γήπεδο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν αγώνες ράγκμπι στην Ελλάδα. Όταν, βέβαια, λέμε αγώνες, προφανώς, εννοούμε «ενδοοικογενειακά» ματς, μεταξύ συγγενών και φίλων, αφού σε δημοσιεύματα της εποχής και σε ιστορικά αρχεία, δεν έχουμε ποτέ συναντήσει ανταγωνίστριες ομάδες, ούτε υπήρχε πρωτάθλημα.

 

Ο σύλλογος «Οδυσσέας» είναι πολύ πιθανό να αποτελείτο από Άγγλους πάροικους, που ήθελαν να κρατούν ζωντανό ένα διαδεδομένο στην πατρίδα τους άθλημα, όπως άλλωστε έπρατταν και με το «χόκεϋ».

 

Η επίσημη, πάντως, παρουσίαση του ράγκμπι στην Ελλάδα έγινε το 1962· και πάλι στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπου έχουν, άλλωστε, συντελεστεί και οι περισσότερες πρωτοπορίες του ελληνικού αθλητισμού.

 

Μάλιστα, ο Παναθηναϊκός συμμετείχε ενεργά στη διεξαγωγή της γιορτής, που στόχο είχε πρώτον να τιμηθεί ο αγγλικός στόλος και δεύτερον,  να γίνει γνωστό στο κοινό το άθλημα. Οι «πράσινοι» μπορεί να μην είχαν ομάδα ράγκμπι, όμως έδωσαν, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, φιλικούς αγώνες πυγμαχίας και ποδοσφαίρου, με στόχο να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στη Λεωφόρο.

 

Διαβάζουμε στην αθλητική σελίδα πολιτικής εφημερίδας, τον Μάρτιο του 1962:

 

«ΔΙΑ ΠΡΩΤΗΝ ΦΟΡΑΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΝ ΑΓΩΝ ΡΑΓΚΜΠΥ

ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

 

Οι Έλληνες φίλαθλοι θα έχουν την ευκαιρίαν να παρακολουθήσουν το Σάββατον αγώνα ράγκμπυ εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού. Είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθή αγών ράγκμπυ, εις τας Αθήνας. Ως εκ τούτου προβλέπεται ότι η επίδειξις του αγνώστου αυτού σπορ εις τους φιλάθλους μας θα προκαλέσει ζωηρόν ενδιαφέρον.

 

Η επίδειξις ράγκμπυ θα γίνη από δύο ομάδας του βρεταννικού στόλου, εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού, το οποίο θα προετοιμαστεί καταλλήλως διά την περίπτωσιν αυτήν (...)»

 

Οι αγώνες που έδωσε ο Παναθηναϊκός στο γήπεδό του, στις 8 Μαρτίου 1962, με αφορμή την άφιξη του βρετανικού στόλου και την επίδειξη ράγκμπι είναι:

 

Ποδόσφαιρο: Ομάδα του βρετανικού στόλου – Β’ Παναθηναϊκού

Πυγμαχία: Ομάδα βρετανικού στόλου – Παναθηναϊκός (στον «Τάφο του Ινδού», δηλαδή στο πρώτο κλειστό γήπεδο της χώρας, που είχε εγκαινιαστεί μόλις πριν από δύο χρόνια, το 1960).

 

Δύο φορές ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, βοήθησε να γίνει γνωστό στην Ελλάδα το σπορ. Το 1930 και το 1962. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχε ποτέ ευτυχήσει να έχει στις τάξεις του τμήμα ράγκμπι. Αυτή την ατέλεια διόρθωσαν τα παιδιά της κερκίδας. Οι λίγοι εναπομείναντες που ΣΕΒΟΝΤΑΙ την Ιστορία και τον Προορισμό του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου, και που από τη στιγμή που ανέλαβαν τη διοίκηση του Α.Ο., έχουν κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα ΘΑΥΜΑΤΑ, με μοναδικό εφόδιο την αγάπη τους για το Τριφύλλι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Join us on Facebook
Follow us on Twitter