Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2017

ΕΡΕΥΝΑ: Όλη η αλήθεια για το Γουδί με ντοκουμέντα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφο)

Στις αρχές του Οκτωβρίου του 1982 ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας και μετέπειτα πρωθυπουργός (1989) Τζαννής Τζαννετάκης στις προεκλογικές του δηλώσεις, υποσχέθηκε την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί! Τελικά έχασε τις επαναληπτικές εκλογές (24/12/1982), επανεκλέγη ο Δημήτρης Μπέης και το σχέδιο μπήκε στα συρτάρια...

Τα επόμενα 22 χρόνια ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στη Λεωφόρο, ενώ μετακόμισε και στο νεότευκτο Ολυμπιακό στάδιο, όπου έζησε μεγάλες πιένες.

Το 2004 και έχοντας χάσει το τρένο των Ολυμπιακών αγώνων, με μεγάλο κερδισμένο (ποιον άλλον;) τον Ολυμπιακό και την πρόταση Φιλιππίδη για μετακόμιση στον Ελαιώνα πεταγμένη στον κάλαθο των αχρήστων, ο Παναθηναϊκός δέχτηκε νέα πρόταση για μετακόμιση στο Γουδί! Από τον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Γιώργο Σουφλιά.

Είχαν προηγηθεί έναν χρόνο νωρίτερα επαφές των "πρασίνων" με τη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τους Υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Κώστα Λαλιώτη για το ίδιο θέμα...

Αυτή ήταν και η φορά που η προοπτική Γουδί μπήκε για τα καλά στο τραπέζι. Ωστόσο στην πορεία προέκυψαν πολλά προβλήματα νομικής φύσεως, αφού πέρα από τις αντιδράσεις των Δήμων (Ζωγράφου, Παπάγου), ειπώθηκε ότι η έκταση είναι χαρακτηρισμένη από το 1985 ως Μητροπολιτικό Πάρκο, ότι είναι στη Β' ζώνη προστασίας του Υμηττού, καθώς και ότι υπάρχουν και πολεοδομικοί περιορισμοί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατασκευαστεί μεγαλύτερο γήπεδο των 28.000 θέσεων και με πολύ περιορισμένες εμπορικές χρήσεις!

 

Το ιστορικό...

Στις 14 Μαΐου του 2004 ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Γιώργος Σουφλιάς αποκάλυψε σε ομιλία του στη Βουλή τις σκέψεις μετακόμισης του Παναθηναϊκού στο Γουδί, επισημαίνοντας: "Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται οπωσδήποτε ένα γήπεδο που να είναι αρκετό για τις δικές του ανάγκες. Όμως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει σε μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως είναι αυτή που υπάρχει το τωρινό, δηλαδή η Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Στο Γουδί ο χώρος είναι σαφώς μεγαλύτερος, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε απόλυτα το περιβάλλον. Σύντομα θα υπάρξει απόφαση η οποία θα ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες της ομάδας του Παναθηναϊκού, ενώ παράλληλα δεν θα επηρεάζει αρνητικά τη γύρω περιοχή. Θα εξετάσουμε που θα πάει, αλλά οπωσδήποτε όχι στην Εύβοια!".

 

15 5 2004

 

 

Στις 12 Οκτωβρίου του 2004 το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ διαρρέει την πρόθεσή του να τρέξει το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί.

 

12 10 2004

 

 

Στις 22 Νοεμβρίου του 2004, ο Γιώργος Σουφλιάς δεσμεύεται ότι μέχρι τα... Χριστούγεννα θα έχει βρεθεί λύση στο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με επιλογές το Γουδί ή το Ελληνικό! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ απορρίφθηκαν οι περιοχές του Ελαιώνα, της Παλλήνης αλλά και του κτήματος Καμπά!

 23 11 2004

 

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2004 πραγματοποείται συνάντηση του Γιώργου Σουφλιά με τους Γιάννη Βαρδινογιάννη, Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο και Βλάση Σταθοκωστόπουλο και συζητούν όλα τα πιθανά σενάρια και τις λύσεις: Γουδί ή Ελληνικό. Τζίγκερ και Παύλος συμφωνούν ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο Γουδί και εάν δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος να δουν την επιλογή του Ελληνικού, ενώ ο Θανάσης ψηφίζει Γουδί και δηλώνει αντίθετος στο Ελληνικό!

Λίγες ημέρες αργότερα γίνεται γνωστό (από το Δήμο Παπάγου) ότι σύμφωνα με το νόμο 1515 του '85 η περιοχή Γουδί η οποία περιλαμβάνει από το σημείο από το νοσοκομείο Παίδων μέχρι και τον Δήμο Παπάγου, έχει χαρακτηριστεί Μητροπολιτικό πάρκο. Έχει καθοριστεί ότι μέσα δεν επιτρέπονται αθλητικές εγκατστάσεις μέχρι το 10% που έχει υπερκαλυφθεί από τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι για το κοινωνικό σύνολο!

 

21 12 2004

 

Στις 20 Ιανουαρίου του 2005 γίνεται γνωστό ότι έξι επιστημονικές και οικολογικές οργανώσεις απειλούν με μπαράζ προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 Εκπρόσωποι του Πολυτεχνείου, του τεχνικού επιμελητητήριου, των συλλόγων Πολεοδόμων - χωροτακτών και αρχιτεκτόνων, της Ελληνικής προστασίας Περιβάλλοντος και της WWF Ελλάδας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή του γηπέδου στο Γουδί.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι ο χώρος έχει χαρακτηρισθεί Μητροπολιτικός χώρος πρασίνου βάσει του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας και έχει ενταχθεί στη Β' ζώνη προστασίας του Υμηττού!

Συγχρόνως τόνισαν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπεται η ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά θα πρέπει να είναι μη κερδοσκοπικές, ήπιες και κοινοφελείς και να μην επιβαρύνουν την περιοχή!

 21 1 2005

 

Στις 30 Μαρτίου του 2005, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης συναντήθηκε με τον Γιώργο Σουφλιά για να συζητήσουν την προοπτική Γουδί ή Ελληνικό, με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ να μην ανοίγει τα χαρτιά του. Μάλιστα βγαίνοντας από το γραφείο του Υπουργού ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη, αφού ο ίδιος είχε πει ότι τον... Ιανουάριο θα γινόταν γνωστό το μέρος που θα γίνει το γήπεδο, απάντησε: "Είχα πει πως το Γενάρη θα γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα, όχι όμως ποιανού έτους..."

Πάντως από τη συνάντηση προκύπτει ότι στο Γουδί δεν μπορεί να κατασκευαστεί γήπεδο μεγαλύτερο των 28.000 θέσεων και με πολύ περιορσιμένες εμπορικές χρήσεις!

31 3 2005

 

Στις 5 Απριλίου του 2005 το Γουδί (όπως και το Ελληνικό) μπαίνει στην άκρη, μετά από συνάντηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη, των αδερφών Γιαννακόπουλων και του Βλάση Σταθοκωστόπουλου. Μάλιστα έξω από το ξενοδοχείο της συνάντησης υπάρχουν οπαδοί του Παναθηναϊκού που φωνάζουν συνθήματα κατά του Ελληνικού, μιας περιοχής που φαίνεται να είχε προκρίνει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής ο Τζίγκερ ήταν κατά του... Βοτανικού, κάτι που είχε σχολιάσει και σε σχετική ερώτηση: "Όταν είχα συνάντηση τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά είχα πει όχι στον Βοτανικό επειδή δεν είχα επίσημη πρόταση. Τώρα που η επίσημη πρόταση έγινε από τη Δήμαρχο, θα την εξετάσουμε και για' αυτό είμαστε εδώ πέρα."

Έτσι προκρίθηκε το πρότζεκτ του Βοτανικού και το Γουδί μπήκε στο συρτάρι.

 

5 4 2005

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Join us on Facebook
Follow us on Twitter